ßßß Cookit - przepis na Burgery z kaszy jaglanej i kalarepy

Burgery z kaszy jaglanej i kalarepy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jesteśmy fanami wszelkich burgerów. Nadają się idealnie do obiadu, zastępują w bardzo dużej części tradycyjne dania mięsożerców, można je zamrażać, zabrać na piknik, a do tego smakują!
Radzę Wam zaopatrzyć się w pokaźną ilość wszelkich klopsików, a nie będzie tak często pojawiało się pytanie, co ugotować. Przygotowałam dziś pyszne burgery z kaszy jaglanej, część już oczywiście zniknęła, część siedzi w zamrażarce, część poszła do pracy i mogę tylko dziękować, że dwa się do zdjęcia uchowały. Jestem pewna, że je polubicie, robi się je bardzo łatwo, a smaki możecie zmieniać, my nawet myślimy, że kiedyś zrobimy na słodko :-)
kasza jaglana (dwa woreczki)
2 małe kalarepki
2 cebule
nieco mąki (u mnie ryżowa)
świeża natka pietruszki, posiekana
ulubione przyprawy
sól
olej do smażenia
Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Kalarepki obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli i posmażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki, dolać trochę wody i wszystko rozgnieść widelcem, aż zrobi się gęsta masa. Dodać tyle mąki, aby dało się formować płaskie burgery i usmażyć je na złoto.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/03/burgery-z-kaszy-jaglanej-z-kalarepa.html