Wykonanie
Nie, nie z
dynią ;-) Choć kolor (i fakt, że ostatnio wszędzie
dynia!) może zmylić. Krem jaglany np. na śniadanie, zamiast owsianki.Składniki na 1 porcję:1 spora
marchewka1
cebula1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanejnatka pietruszki (im więcej tym lepiej, zdrowiej!)
sól do smaku
olej kokosowy do smażenia1 łyżka
oliwy z oliwek - no chyba, że z jakichś powodów unikacie tłuszczu, to może być mniej. Ja
oliwy nigdy nie żałuję ;-)Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany
olej i podsmażamy. Umytą i obraną
marchewkę ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i dorzucamy do
cebuli, przyprawiamy
solą. Trzymamy na ogniu do momentu, aż
cebula się przyrumieni, a po domu rozejdzie się ładny zapach ;-) Do wyższego naczynia przekładamy
kaszę jaglaną, usmażoną
cebulkę i
marchewkę, dodajemy
oliwę oraz
natkę pietruszki. Miksujemy na gładką masę i gotowe!
Smacznego!