ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Kolejny odcinek z cyklu „nic nie ma w domu i za nic nie jadę do sklepu“. Jak ja to lubię. Smutna fasolka w lodówce, kilka samotnych ziemniaków i właściwie nic więcej. Oczywiście przyprawy w hurtowych ilościach zawsze w domu mam, jakąś śmietanę i jajka też, więc włączyłam myślenie i wymyśliłam. Pewnie to nic nowego, zapiekanek z ziemniaków jest wiele, ale tę moją robi się dosłownie w pięć minut, potem tylko piecze i jest. Pomysł na fasolkę szparagową też może się przydać, więc korzystajcie. Doskonałe danie na imprezę.
5 średnich ziemniaków
1/4 kg fasolki szparagowej (zastępczo mała puszeczka konserwowej)
3 jajka
2 łyżki mąki
1 śmietana do zup i sosów (u mnie sojowa)
dowolne przyprawy (u mnie czosnek, oregano, chilli, sól, rozmaryn, idealnie pasuje również cząber)
Fasolkę podgotować kilka minut w osolonej wodzie, jeżeli mamy gotową z puszki, nic z nią nie robimy, odlewamy tylko wodę.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, oprócz fasolki. Wszystkie składniki umieścić w płaskiej formie, najlepiej do tarty, wygładzić i na wierzchu ułożyć fasolki, można je lekko wgnieść.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, przy temperaturze ok. 200 ˚C .
Podawać na gorąco, z sałatą, z dodatkiem sosu do sałatek .
Świetnie nadaje się do zamrożenia (przed zamrożeniem pokroić w porcje).
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-ziemniaczana.html