Wykonanie
Pyszne dania z małym nakładem pracy i czasu – to
motto towarzyszy mi zazwyczaj w kuchni i tym razem również zapraszam Was na pyszną i łatwą zapiekankę. Można doskonale przechować ją w lodówce, na następny dzień smakuje nawet lepiej. Część mojej zapiekanki zamroziłam w porcjach i kiedy nie
będę mieć czasu na pichcenie, będzie jak znalazł. Możecie również wykorzystać mój przepis na nadchodzące Walentynki, wystarczy wyciąć z
marchewki kilka małych serduszek i udekorować nimi zapiekankę przed upieczeniem.Zapiekanka z
porem3 średnie
ziemniaki (surowe)3 łodygi
pora (jasne części)3
jajka2 łyżki
mąki1
śmietana do zup i
sosów (u mnie sojowa)dowolne
przyprawy (u mnie
sól i
tabasco)
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, łodygi
pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać umieścić w płaskiej, wysmarowanej
masłem formie, najlepiej do tarty i wygładzić.Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, przy temperaturze ok. 200 ˚C .Do ciepłej zapiekanki podaję najczęściej sos do sałatek .