Wykonanie
Dzisiaj iście zimowy obiad babka ziemniaczana z
dynią,
tofu wędzonym,
czosnkiem i
cebulką. Każdy z nas chyba jadł babkę ziemniaczaną, każdy pewnie w innej postaci. Moja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie
ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z
ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych
ziemniaków lub gotowanych, tzw.
kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś co tylko moja babcia potrafi zrobić tzw. "ciulim", nie wiem czy ta nazwa Wam coś
mówi, bo pewnie co rejon to inne nazewnictwo, była to swojego rodzaju babka ziemniaczana, tyle że, robiona w garnku i ciągle mieszana łyżką, z dużą ilością tłustego
boczku. Istna bomba kaloryczna, ale w tamtym czasie nikt nie liczył kalorii, a całe dnie dzieciaki spędzały na dworze, nawet jak zaspy ze śniegu były większe od nas, i jakoś nie chorowaliśmy. Takie cuda to były. Ale wracając do tematu naszej dzisiejszej babki, postanowiłam troszkę odświeżyć babciny przepis i go unowocześnić. Aby babka była bardziej kremowa, dodałam do masy puree z pieczonej dyni piżmowej a dla aromatu
tofu wędzone. Efekt mnie miło zaskoczył. Całość
skropiłam znacznie
masłem klarowanym i posypałam świeżym
rozmarynem.Zapraszam do wspólnego pieczenia!
SKŁADNIKI:- 10 średnich
ziemniaków- 300 ml puree z pieczonej dyni piżmowej- 3 ząbki
czosnku- 1/2 małej
cebuli- świeży
rozmaryn- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
śmietany- 2
jaja (jeśli nie jadasz jaj, dodaj 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej)- 1 opakowanie
tofu wędzonego POLSOJA- 4-5 łyżek
oliwy z oliwek-
sól, ewentualnie
chili do smaku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, umieść w wysokim naczyniu, dodaj
dynię, obrany
czosnek,
cebulę,
jaja,
śmietanę i
tofu. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.Dodaj
oliwę z oliwek,
przyprawy.Blaszkę wysmaruj tłuszczem, wylej masę, na wierzch polej klarowanym
masłem, posyp
rozmaryn.Całość piekłam 40 minut. Pierwsze 20 minut 170 stopni i pieczenie dół piekarnika. Drugie 20 min 190 stopni , dół + termoobieg.
Babkę podajemy gorącą.Na drugi dzień możecie ją odsmażyć na patelni, mocno zrumienić, jest pyszna!
Życzę smacznego!Pięknego dnia!