ßßß
Składniki : ( na 2 porcje )1,5 dużej cebuli280 g surowej chorizo, może być również suszona, wędzona - jaką dostaniecie680 g ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę4 jajaolej rzepakowyoliwa aromatyzowana rozmarynowa ( jeśli nie macie użyjcie rzepakowego )masłosól, chilliNa patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę oliwy rozmarynowej, dokładamy łyżkę masła. Cebulę kroimy w piórka i przecinamy je jeszcze na pół lub w kostkę. Podsmażamy aż będzie miękka i złocista. Zdejmujemy z patelni po czym smażymy na niej ( tej samej patelni ) chorizo aż będzie złociste. Surowe rozcięłam wzdłuż i usmażyłam a potem pokroiłam w kostkę , suszone,wędzone kroimy w większą kostkę. Przekładamy kiełbasę do cebuli, pozostawiając tłuszcz ze smażenia na którym będziemy smażyć dalej. Cały czas na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Dodajemy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu aż będą miękkie w środku i przysmażone na zewnątrz. Kiedy były już ładnie zrumienione poddusiłam je pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec smażenia solimy.Na osobnej patelni na masełku smażymy jajka.Kiedy ziemniaki będą gotowe dokładamy cebulę i chorizo, mieszamy, ewentualnie doprawiamy chilli jeśli kiełbasa jest mało pikantna. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę, delikatnie mieszając. Podajemy z sadzonym jajkiem.Smacznego :)