Wykonanie
Jak to powiedział mój mąż chorizo mógłby jeść na okrągło. Ooo i ja też nie pogardzę. Tak więc zainspirowana TYM przepisem przyrządziłam mu pyszny obiadek w zestawie obok chorizo ziemniaczki,
cebulka i jajeczko. Pożywnie i smacznie.

Składniki : ( na 2 porcje )1,5 dużej
cebuli280 g surowej chorizo, może być również suszona, wędzona - jaką dostaniecie680 g
ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę4
jajaolej rzepakowyoliwa aromatyzowana rozmarynowa ( jeśli nie macie użyjcie rzepakowego )
masłosól,
chilliNa patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju rzepakowego i 1 łyżkę
oliwy rozmarynowej, dokładamy łyżkę
masła.
Cebulę kroimy w piórka i przecinamy je jeszcze na pół lub w kostkę. Podsmażamy aż będzie miękka i złocista. Zdejmujemy z patelni po czym smażymy na niej ( tej samej patelni ) chorizo aż będzie złociste. Surowe rozcięłam wzdłuż i usmażyłam a
potem pokroiłam w kostkę , suszone,wędzone kroimy w większą kostkę. Przekładamy
kiełbasę do
cebuli, pozostawiając tłuszcz ze smażenia na którym będziemy smażyć dalej. Cały czas na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i 2 łyżki
masła. Dodajemy
ziemniaki i smażymy na średnim ogniu aż będą miękkie w środku i przysmażone na zewnątrz. Kiedy były już ładnie zrumienione poddusiłam je pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec smażenia solimy.Na osobnej patelni na masełku smażymy
jajka.Kiedy
ziemniaki będą gotowe dokładamy
cebulę i chorizo, mieszamy, ewentualnie doprawiamy
chilli jeśli
kiełbasa jest mało pikantna. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę, delikatnie mieszając. Podajemy z
sadzonym jajkiem.Smacznego :)