Wykonanie
Bardzo lubię warsztaty kulinarne. Dają napęd, pomysły, no i okazję do poznania pasjonatów gotowania.Parę dni temu wzięłam udział w warsztatach pod hasłem kuchnia hiszpańska. Bardzo lubię tę kuchnię, ale jest wiele potraw, nazwy których są popularne, a ja nie umiałam ich ugotować. Teraz już umiem ugotować paellę czy hiszpańską tortillę.Tortilla powinna nam być szczególnie bliska, gdyż jest to potrawa z warzyw najbardziej chyba popularnych w Polsce,
ziemniaków. Tortilla, czyli zapiekanka ziemniaczana po hiszpańsku.
Ziemniaki,
kartofle, jak zwał tak zwał, ale nawet na Festiwalu Dobrego Jedzenia były docenionym produktem.

TORTILLA DE PATATASSkładniki:1 - 1.5 kg
ziemniakówsóloliwa z oliwekcebula6 dużych
jajek2 łyżki
bulionu1.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cieniutkie plasterki, które dokładnie osuszyłam recznikiem papierowym.
Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki.2. Na dużej ciężkiej patelni rozgrzałam
oliwę i wrzuciłam
ziemniaki z
cebulą. Smażyłam na dość dużym ogniu, przewracając je i pilnując, żeby nie przywierały do
spodu.3. Zmniejszyłam trochę ogień i wlałam
jajka roztrzepane z
solą i
bulionem. Po dolaniu tej mieszanki lekko zmiażdżyłam
ziemniaki przy pomocy drewnianej szpatułki. Wymieszałam bardzo dobrze z
jajami. Zapiekałam pod pokrywką, poruszając patelnią co jakiś czas, żeby tortilla nie przykleiła się do dna.

4. Po kilkunastu minutach obróciłam tortillę, przykryłam pokrywką, przewróciłam i ponownie, na patelni, zapiekałam z drugiej strony. Dodałam trochę
oliwy, żeby nie była zbyt sucha.5. Wyjęłam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Tortillę można jeść na zimno i na ciepło, można, a nawet trzeba posypać
pietruszką. Do
ziemniaków można dodać
paprykę, suchą
szynkę, czy chorizo. Wariacje na temat, co lubicie.

Po paru dniach chciałam przećwiczyć tortillę w domu. Niestety,
ziemniaki trochę przywarły do
spodu patelni.Poza tym, nie była to chyba ta właściwa odmiana, bo się rozsypywały. Krótko mówiąc, tortilla nie była doskonała, ale pyszna.Jeżeli dodajemy
paprykę, wcześniej najlepiej ją podpiec w całości w piekarniku i zdjąć z niej skórkę.Tortilla to bardzo łatwa i szybka potrawa, ugotowanie zajmuje najwyżej 20 - 25 minut.