ßßß Cookit - przepis na 1 września 2012

1 września 2012

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię warsztaty kulinarne. Dają napęd, pomysły, no i okazję do poznania pasjonatów gotowania.
Parę dni temu wzięłam udział w warsztatach pod hasłem kuchnia hiszpańska. Bardzo lubię tę kuchnię, ale jest wiele potraw, nazwy których są popularne, a ja nie umiałam ich ugotować. Teraz już umiem ugotować paellę czy hiszpańską tortillę.
Tortilla powinna nam być szczególnie bliska, gdyż jest to potrawa z warzyw najbardziej chyba popularnych w Polsce, ziemniaków. Tortilla, czyli zapiekanka ziemniaczana po hiszpańsku.
Ziemniaki, kartofle, jak zwał tak zwał, ale nawet na Festiwalu Dobrego Jedzenia były docenionym produktem.
TORTILLA DE PATATAS
Składniki:
1 - 1.5 kg ziemniaków
sól
oliwa z oliwek
cebula
6 dużych jajek
2 łyżki bulionu
1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cieniutkie plasterki, które dokładnie osuszyłam recznikiem papierowym. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki.
2. Na dużej ciężkiej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam ziemniaki z cebulą. Smażyłam na dość dużym ogniu, przewracając je i pilnując, żeby nie przywierały do spodu.
3. Zmniejszyłam trochę ogień i wlałam jajka roztrzepane z solą i bulionem. Po dolaniu tej mieszanki lekko zmiażdżyłam ziemniaki przy pomocy drewnianej szpatułki. Wymieszałam bardzo dobrze z jajami. Zapiekałam pod pokrywką, poruszając patelnią co jakiś czas, żeby tortilla nie przykleiła się do dna.
4. Po kilkunastu minutach obróciłam tortillę, przykryłam pokrywką, przewróciłam i ponownie, na patelni, zapiekałam z drugiej strony. Dodałam trochę oliwy, żeby nie była zbyt sucha.
5. Wyjęłam na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Tortillę można jeść na zimno i na ciepło, można, a nawet trzeba posypać pietruszką. Do ziemniaków można dodać paprykę, suchą szynkę, czy chorizo. Wariacje na temat, co lubicie.
Po paru dniach chciałam przećwiczyć tortillę w domu. Niestety, ziemniaki trochę przywarły do spodu patelni.
Poza tym, nie była to chyba ta właściwa odmiana, bo się rozsypywały. Krótko mówiąc, tortilla nie była doskonała, ale pyszna.
Jeżeli dodajemy paprykę, wcześniej najlepiej ją podpiec w całości w piekarniku i zdjąć z niej skórkę.
Tortilla to bardzo łatwa i szybka potrawa, ugotowanie zajmuje najwyżej 20 - 25 minut.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/1-wrzesnia-2012.html