Wykonanie
Mamy lato, przynajmniej kalendarzowe, czas spotkań ze znajomymi przy grillu i pewnie nie raz zastanawiacie się, co przygotować dla gości. Nie macie ochoty przez cały czas stać przy piecu, a jednocześnie sam grill, to trochę za mało.Jak wiecie, preferuję wygodnictwo w kuchni, ale nie kosztem smaku. Czyli
pora na kolejne, dość szybkie i łatwe danie z piekarnika. Znakomite na letni wieczór ze znajomymi. Możecie ze spokojem przygotować je wcześniej, wstawić do piekarnika i gdy goście przychodzą, macie czas, żeby się nimi zająć. Wrzucacie coś na grilla, a Wasze
papryki się robią.
Potem stawiacie je na
stole i goście nie mogą wyjść z zachwytu. Pochwałom nie ma końca. Takiemu cacku nie da się oprzeć.Nadzienia mogą być bardzo różne, ja jednak zdecydowałam się na prostotę, na niedocenianą
kalarepę i zwykłą
marchew. Efekt był warty powtórzenia :-)2 dojrzałe,
czerwone papryki3 łyżki
kuskusu1
kalarepa1
marchewka1 duża
czerwona cebula1
jajko (weganie mogą po prostu pominąć)
olej do smażenia
przyprawy:
chilli,
sól,
czosnek,
oreganomożna dodać trochę pestoZacząć od przygotowania farszu. Na patelni z
olejem podsmażyć lekko
cebulę pokrojoną w kostki. W tym czasie pokroić na drobno lub zetrzeć na grubej tarce
kalarepę i
marchew. Dodać do
cebuli i wszystko razem lekko podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia.
Kuskus zalać małą ilością wrzątku, tak, aby napęczniał i był prawie sypki. Odstawić do ostygnięcia. Wszystko razem umieścić w misce, dodać
jajko oraz
przyprawy i dokładnie wymieszać.
Paprykom odciąć górne części, usunąć pestki i opłukać. Jeżeli są krzywe na dole, ściąć nieco czubki, aby lepiej stały. Wypełnić farszem, przykryć dekielkami z górnych części i piec około godziny przy 180 ˚CNa tej samej blasze, obok
papryk, można upiec
ziemniaki i w ten sposób będzie kompletny obiad. Podać do tego sos do sałatek .