Wykonanie
Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z
ziemniaków, a z
marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem
ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze
serca. Nasze już skradły:)
Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczeniaSkładniki:4
marchewki2 łyżki
olejuPrzyprawy:
oregano,
bazylia,
rozmaryn,
sólMarchewki obieramy, myjemy oraz kroimy w poprzek na pół, tak by każdy kawałek był mniej więcej długości frytek. Tak przygotowane
marchewki kroimy wzdłuż na dwie połówki, a każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy
olej oraz
przyprawy. Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy
marchewki i pieczemy w temp 210 stopni (grzanie góra i dół) około 35 - 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Smacznego.