Wykonanie
            Kilka dni temu zostałam zaproszona przez Violę (dziękuję bardzo) do wspólnego gotowania i nie mogło mi się przytrafić nic lepszego. Uwielbiam grecką kuchnię, jako wegetarianka, chętnie jadam w greckich restauracjach i szczególnie zachwycona jestem smaczną, rozpływającą się w ustach, smażoną 
oberżyną.Nie trzeba było mnie dwa 
razy prosić, zakasałam rękawy i wyczarowałam pyszną, wegetariańską moussakę. Była tak dobra, że zjedliśmy o wiele za dużo, co ma swoje zalety, darowaliśmy sobie kolację. Robiłam ją pierwszy raz i choć nie jest to szybkie danie, łatwo sobie z nim poradzić. Idealnie nadaje się dla gości, ze spokojem można sobie wszystko przygotować i wstawić do piekarnika tuż przed ich przybyciem. W każdym razie mam zamiar tak zrobić na najbliższą imprezkę.W wirtualnej kuchni spotkali się (trochę ciasno było, ale daliśmy radę):Viola autorka bloga Fun & Taste
Asia autorka bloga KaczodajniaBartek autor bloga Facet na TalerzuPatrycja autorka bloga Czerwień i błękitAga autorka bloga Kuchnia z jadalniąMonika autorka bloga Maxymonium kulinarne
Kasia autorka bloga Bake & Taste
Anna autorka bloga VoyagedegustacjeDziękuję bardzo, miło było mi Was poznać :-)Moussaka3 
bakłażany1 
cebula1 ząbek 
czosnku125 ml 
oliwy3 
pomidory2 łyżki 
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki mielonego 
cynamonu2 łyżki świeżo posiekanego 
oregano2 łyżki świeżo posiekanej 
bazylii3 łyżki 
masła3 łyżki 
mąki300 ml 
mleka75 g 
żółtego serasól, 
pieprzzamiast 
mięsa mielonego dodałam 3 łyżki kus-kusu – świetnie się sprawdziło (można też użyć granulat 
sojowy, ale w moim sklepie na wsi nie dostałam)
Cebulę i 
czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć z dwoma łyżkami 
oliwy. 
Pomidory obrać ze skórki (jak to zrobić, opisałam tutaj), pokroić na drobne kawałki i dodać do 
cebuli. Dodać 
koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać 
zioła i 
przyprawy. Patelnię zdjąć z ognia. 
Bakłażany opłukać, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej 
oliwie. Plastry 
bakłażana układać warstwami naprzemiennie z sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp. 220 ˚C (termoobieg 200 ˚C).Z roztopionego 
masła i 
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją 
mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać 
startym serem i piec ok. 45 minut.