Wykonanie
            Zostałam zaproszona do wspólnego gotowania w wirtualnej kuchni. Bardzo mnie to ucieszyło i od razu się zgodziłam. Zaprosiła mnie Viola i od niej mam przepis.Publikacja efektów naszej pracy zaplanowano na sobotę 09 . 06.2012 o godz 11:00.Gotowali ze mną:Viola autorka bloga Fun & Taste http://funandtaste.blogspot.co.uk/
Asia autorka bloga Kaczodajnia http://kaczodajnia.blogspot.com/Bartek autor bloga Facet na Talerzu http://www.facetnatalerzu.pl/Patrycja autorka bloga Czerwień i błękit http://czerwieniblekit.blox.pl/htmlMonika autorka bloga Maxymonium kulinarne http://maxymonium.blogspot.com/
Kasia autorka bloga Bake & Taste http://bakeandtaste.blogspot.com/Mariola autorka bloga Veggieola http://veggieola.blogspot.com/MUSSAKA


Składniki:3 
bakłażany1 
cebula1 ząbek 
czosnku125 ml 
oliwy400 g mielonej 
jagnięciny (dałam mieloną 
szynkę wieprzową)400 g posiekanych 
pomidorów z puszki2 łyżki 
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki mielonego 
cynamonu2 łyżki świeżo posiekanej 
natki pietruszki2 łyżki świeżo posiekanej 
mięty3 łyżki 
masła3łyżki 
mąki300 ml 
mleka75 g 
żółtego sera (dałam około 150g)
sól, 
pieprzBakłażany umyć, osuszyć, i pokroić na plastry około 0,5 cm. Posolić i pozostawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami 
oliwy podsmażyć drobno pokrojoną 
cebulę i 
czosnek. Dodać 
mięso, przyprawić 
solą i 
pieprzem, dokładnie podsmażyć. Wlać do 
mięsa pomidory wraz z sosem z puszki i 
koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać 
zioła i 
cynamon. Patelnię zdjąć z palnika. Pokrojone 
bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej 
oliwie. W naczyniu do zapiekanek (żaroodpornym) natłuszczonym 
oliwą układać warstwowo 
bakłażany i 
mięso, naprzemiennie. Z roztopionego 
masła i 
mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z 
mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać 
startym serem i piec ok 45 minut w temp. 220st. C (w przypadku termoobiegu 200st. C).




Dziękuję za zaproszenie i wspólną zabawę:)