ßßß Cookit - przepis na ZAPRASZAMY na danie z Turcji pochodzące czyli wspólne gotowanie z......

ZAPRASZAMY na danie z Turcji pochodzące czyli wspólne gotowanie z......

nazwa

Wykonanie

Wspólne gotowanie w wirtualnej kuchni jest coraz modniejsze i nic dziwnego!
Bo takie spotkania są bardzo miłe i smaczne, dające wiele satysfakcji.
Miło jest wiedzieć że gdzieś tam, w jakiejś innej kuchni, kraju ;) ktoś przygotował dokładnie to samo danie. Ale czy będzie wyglądać jak moje? Jak będzie wyglądać??
Ta ciekawość, dreszczyk emocji. Bardzo podobało mi się moje pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni i emocje z tym związane. Pomyślałam czemu by tego nie powtórzyć?!
Czyż nie powinno się tego co fajne i miłe przeżywać jak najczęściej :)
Jak pomyślałam tak zrobiłam i do wspólnego gotowania zaprosiłam
Asię autorkę bloga Kaczodajnia,
Bartka autora bloga Facet na Talerzu,
Patrycję autorkę bloga Czerwień i błękit,
Agę autorkę bloga Kuchnia z jadalnią,
Monikę autorkę bloga Maxymonium kulinarne,
Kasię autorką bloga Bake & Taste,
Mariolę autorkę bloga Veggieola,
Anię autorkę bloga Voyagedegustacje
Koniecznie musicie do nich zajrzeć
by zobaczyć ich wersję potrawy na którą to wspólnie
Was dziś zapraszamy.
A potrawą tą jest Mussaka .
Choć ojczyzną tego dania jest Turcja to niewątpliwie Grecy najlepiej zadbali o jej popularność.
3 bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 ml oliwy
400 g mielonej jagnięciny
400 g posiekanych pomidorów z puszki (u mnie pomidorki cherry w całości)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (u mnie 3 łyżki + odrobina do ozdoby)
2 łyżki świeżo posiekanej mięty ( u mnie 3 łyżki)
3 łyżki masła
3łyżki mąki
300 ml mleka
75 g żółtego sera
słodka papryka (przyprawa) (mój dodatek)
sól, pieprz
Bakłażan wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oliwy. Przyprawić solą i pieprzem.
Pomidory wlać wraz z sosem do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła.Patelnię zdjąć z ognia. Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. Plastry bakłażana układać warstwami naprzemiennie z mięsnym sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp 220°C (termoobieg 200°C) Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę.
Całość posypać startym serem, ozdobić natką, oprószyć papryką i piec ok 45 minut.
Dla tych co początku czytać nie chcieli
raz jeszcze przedstawiam listę blogów i ich autorów ;)
W WIRTUALNEJ KUCHNI
Przyjemność pichcenia dzielili ze mną:
Asia autorka bloga
Kaczodajnia
Bartek autor bloga
Facet na Talerzu
Patrycja autorka bloga
Czerwień i błękit
Aga autorka bloga
Kuchnia z jadalnią
Monika autorka bloga
Maxymonium kulinarne
Kasia autorka bloga
Bake & Taste
Mariola autorka bloga
Veggieola
Anna autorka bloga
Voyagedegustacje
Gorąco zachęcam do odwiedzin!
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/06/zapraszamy-na-danie-z-turcji-pochodzace.html