Wykonanie
            Wspólne gotowanie w wirtualnej kuchni jest coraz modniejsze i nic 
dziwnego!Bo takie spotkania są bardzo miłe i smaczne, dające wiele satysfakcji.Miło jest wiedzieć że gdzieś tam, w jakiejś innej kuchni, 
kraju ;) ktoś przygotował dokładnie to samo danie. Ale czy będzie wyglądać jak moje? Jak będzie wyglądać??Ta ciekawość, dreszczyk emocji. Bardzo podobało mi się moje pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni i emocje z tym związane. Pomyślałam 
czemu by tego nie powtórzyć?!Czyż nie powinno się tego co fajne i miłe przeżywać jak najczęściej :)Jak pomyślałam tak zrobiłam i do wspólnego gotowania zaprosiłam
Asię autorkę bloga Kaczodajnia,Bartka autora bloga Facet na Talerzu,Patrycję autorkę bloga Czerwień i błękit,Agę autorkę bloga Kuchnia z jadalnią,Monikę autorkę bloga Maxymonium kulinarne,
Kasię autorką bloga Bake & Taste,Mariolę autorkę bloga Veggieola,Anię autorkę bloga VoyagedegustacjeKoniecznie musicie do nich zajrzećby zobaczyć ich wersję potrawy na którą to wspólnieWas dziś zapraszamy.A potrawą tą jest Mussaka .Choć ojczyzną tego dania jest Turcja to niewątpliwie Grecy najlepiej zadbali o jej popularność.

3 
bakłażany1 
cebula1 ząbek 
czosnku125 ml 
oliwy400 g mielonej 
jagnięciny400 g posiekanych 
pomidorów z puszki (u mnie 
pomidorki cherry w całości)2 łyżki 
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki mielonego 
cynamonu2 łyżki świeżo posiekanej 
natki pietruszki (u mnie 3 łyżki + odrobina do ozdoby)2 łyżki świeżo posiekanej 
mięty ( u mnie 3 łyżki)3 łyżki 
masła3łyżki 
mąki300 ml 
mleka75 g 
żółtego serasłodka papryka (
przyprawa) (mój dodatek)
sól, 
pieprzBakłażan wymyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na plastry 0,5 cm. Posypać 
solą i pozostawić na 1 godzinę. 
Cebulę i 
czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z 
mięsem na 2 łyżkach 
oliwy. Przyprawić 
solą i 
pieprzem.
 Pomidory
Pomidory wlać wraz z sosem do 
mięsa, dodać 
koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać 
zioła.Patelnię zdjąć z ognia. 
Bakłażan opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej 
oliwie. Plastry 
bakłażana układać warstwami naprzemiennie z mięsnym sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp 220°C (termoobieg 200°C) Z roztopionego 
masła i 
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją 
mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę.


Całość posypać 
startym serem, ozdobić 
natką, oprószyć 
papryką i piec ok 45 minut.


Dla tych co początku czytać nie chcieliraz jeszcze przedstawiam listę blogów i ich autorów ;)W WIRTUALNEJ KUCHNIPrzyjemność pichcenia dzielili ze mną:
Asia autorka blogaKaczodajniaBartek autor blogaFacet na TalerzuPatrycja autorka blogaCzerwień i błękitAga autorka blogaKuchnia z jadalniąMonika autorka blogaMaxymonium kulinarne
Kasia autorka blogaBake & TasteMariola autorka blogaVeggieola
Anna autorka blogaVoyagedegustacjeGorąco zachęcam do odwiedzin!