ßßß Cookit - przepis na Świąteczne gotowanie z Russell Hobbs

Świąteczne gotowanie z Russell Hobbs

nazwa

Wykonanie

W ubiegłą środę uczestniczyłam w Świątecznym Gotowaniu zorganizowanych przez markę Russell Hobbs oraz Szkołę Gotowania Cynamon . Podczas spotkania przygotowaliśmy Wigilijne menu pod nazwą Wigilia Fusion, czyli tradycja w innej odsłonie. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tym wydarzeniu i spotkać się z innymi blogerkami oraz szefami kuchni śląskich restauracji. Zapraszam do poczytania i zobaczenia jak było.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego przywitania przybyłych blogerów przez przedstawiciela marki Russell Hobbs oraz prezentacji nowej linii sprzętu gospodarstwa domowego Aura.
Następnie szef kuchni Dawid przedstawił menu do przygotowania.
WIGILIA FUSION
Przystawka
Matjas holenderski na chrupiącej sałatce z kopru włoskiego z pomidorkami koktajlowymi w koszyku z papieru ryżowego
Zupa
Zupa piernikowa z suszonymi figami i migdałami aromatyzowana piwem guiness
Danie główne
Szaszłyki z karpia z suszonymi śliwkami na carpaccio z buraków z octem winnym z selerowym puree i mango
Deser
Świąteczne makówki
Po zapoznaniu się z menu przystąpiłyśmy do pracy. Ja gotowałam wspólnie z Anią z bloga Na Miotle.
Na spotkanie przybyło tylko około 13 osób, choć wiem, że zaproszonych było więcej, niestety nie wszystkim udało się dotrzeć. Podzieliłyśmy się na grupy i przystąpiliśmy do gotowania. Podczas przygotowania każdego z dań rad i pomocy udzielali nam zaproszeni na spotkanie szefowie kuchni oraz zespół Szkoły Gotowania Cynamon.
Na pierwszy ogień poszły śląskie makówki, czyli bułka moczona w mleku przekładana masą makową z bakaliami. Zazwyczaj w śląskich domach podaje się je w wielkiej misie. My na warsztatach przygotowaliśmy trochę inną wersję makówek. Sami zobaczcie jak się prezentowały na stole.
Drugim daniem jakie przygotowałyśmy była przystawka. Ania przygotowała matiasy, a ja zajęłam się koszyczkami z papieru ryżowego. Przyznam, że nie znałam tego patentu i na pewno nie raz wykorzystam go w swojej kuchni.
Następnie przygotowałyśmy zupę piernikową na guinessie. Jej smak mnie zadziwił, jednak niestety nie powtórzę jej we własnej kuchni, gdyż nie przepadam za podobnymi smakami.
Na koniec wszyscy zabrali się do przygotowania dania głównego. Szefowie kuchni pokazali nam jak zrobić szaszłyk z karpia, a następnie pomagali nam w wykonaniu glazurowanych buraczków oraz puree z mango i selera. Puree i buraczki tak mi zasmakowały, że przyrządziłam je w niedzielę na obiad.
Po trzy godzinnym gotowaniu przyszła pora na wspólną Wigilię i spałaszowanie smakołyków, które wspólnie przyrządziłyśmy. Wszystko smakowało wyśmienicie. A na sam koniec były prezenty. Firma Russell Hobbs obdarowała każdą z Nas rozdrabniaczem Chop & Blend z najnowszej kolekcji Aura.
Dziękuję Russell Hobbs za zaproszenie oraz organizuję tak fajnego spotkania. Bardzo miło było spotkać się w świątecznej atmosferze i wspólnie przygotować Wigilijne dania. Cieszę się także z nowo zawartych znajomości głównie z koleżankami blogerkami. Podczas warsztatów nauczyłam się także kilku fajnych trików oraz poznałam nowe połączenie smakowe,które z pewnością wykorzystam w mojej kuchni.
Zobacz wpisy
← „Recenzja „Blogerchef 2 – w sieci przepisów”” „Cytrynowe śledzie w oleju” →
Źródło:http://smakowisko.pl/swiateczne-gotowanie-z-russell-hobbs