Wykonanie

Dziś mam dla Was ostatni wpis przed Świętami. Pomysł na bożonarodzeniowy obiad. Proponuję klasyczny
schab ze
śliwką, a do tego puree z
selera i
mango oraz glazurowane
buraczki z
octem winnym i
goździkami. Przepis na puree oraz
buraczki pochodzi z świątecznego gotowania z
marką Russell Hobbs, w którym niedawno uczestniczyłam. Przy okazji chciałam złożyć Wam najserdeczniejsze świąteczne życzenia. Życzę Wam dużo zdrowia, bo ono jest najważniejsze, radości oraz samych pyszności na świątecznych stołach. Mam nadzieję, że kilka najbliższych dni spędzicie w piękny sposób, z Waszymi bliskimi, we wspaniałej atmosferze.Składniki, 6 porcji:
Schab:1,20
schabu bez kości25 dag suszonych śliwek/bez pestek/2 łyżki
masła1 łyżka
oleju rzepakowego1/4 szklanki
miodu1 szklanka
bulionu (może być z kostki)3 łyżki
majeranku2 ząbki
czosnku1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżka
oreganosól,
pieprzPuree:1 kilogram
selera1 sztuka
mango400 ml
bulionu200 g
cebuli1/4 szklanki
śmietanki 36 %2 łyżki
masłasól,
pieprzBuraczki:800 g
buraków1/3 szklanki
octu winnego3 łyżeczki
cukru2 łyżki
miodu5
goździków200 ml
śmietany 36%Wykonanie:
Schab:
Mięso opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć
solą,
pieprzem, zmiażdżonym
czosnkiem,
majerankiem,
słodką papryką i
oregano. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie w
mięsie zrobić na środku duży otwór (naciąć nożem) i napełnić
śliwkami. Na patelni rozgrzać
olej i
masło. Obsmażyć
mięso z każdej strony na złoty kolor, następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać
bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 80 minut. W połowie pieczenia polać wierzch
miodem. Po upieczeniu wyjąć
mięso z piekarnika i przed pokrojeniem dać mu odpocząć około 10 minut.Puree:
Seler oraz
cebulę pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze. Warzywa włożyć do garnka i zalać
bulionem. Gotować do miękkości (około 15-20 minut).
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać
mango do ugotowanych warzyw i zmiksować na puree ( najlepiej robi się to ręcznym blenderem). Do warzywnego musu dodać
śmietanę oraz
masło. Całość delikatnie cały czas podgrzewać. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Buraczki: Wyszorowane
buraki ze skórką zawinąć w kawałki folii aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny. Upieczone
buraki odwinać z foli i ostudzić. Następnie
buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchą patelnię wsypać
cukier i karmelizować (rozpuścić), następnie na patelnię dodać
buraczki,
miód,
goździki i
ocet. Prażyć na wolnym ogniu, tak długo, aż
ocet odparuje (odda
winny smak
burakom). Następnie zdjać
buraczki z ognia i dodać do nich
śmietanę.
