Wykonanie

We Włoszech
mówi się , że ile gospodyń tyle przepisów na minestrone, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład tej zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Włoch dodatkami takimi jak
ryż,
makaron,
mięso. Minestrone to jeden z filarów włoskiej kuchni i jak przystało na włoską zupę jest sycąca i treściwa. Gorąco polecam na jesienne chłody.Składniki:2 ząbki
czosnku2
cebule4
łodygi selera naciowego2 marchwie1
por2 duże
ziemniaki1
cukinia50 ml
oliwy z oliwek350 g
piersi z kurczaka1 i 1/2 litra
bulionu warzywnego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 puszka krojonych
pomidorów100 g skórki
parmezanu00 g
makaronu kolanka1 słoiczek pesto Pesto alla Genovese firmy Sacla Italia
sól,
pieprz,
słodka paprykaWykonanie:Drobno pokroić
czosnek,
cebulę,
por,
łodygi selera,
marchew,
ziemniaki i
cukinię.
Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty
czosnek i
cebule. Następnie dodać
por,
seler,
marchew oraz
ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka
cukinię i podgrzewać 2 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.Wlać
bulion, dodać
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy, skórkę od
parmezanu, doprawić
solą i
pieprzem. Gotować około 25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 25 minutach usunąć z zupy skórkę z
parmezanu i wyrzucić.Do zupy dodać
makaron i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość
makaronu. Jeszcze raz doprawić
solą,
pieprzem i
słodką papryką oraz dodać pesto ze słoiczka. Całość dokładnie wymieszać. Zupę wylać na talerze i natychmiast podawać.