ßßß Cookit - przepis na Minestrone z kurczakiem i pesto

Minestrone z kurczakiem i pesto

nazwa

Wykonanie

We Włoszech mówi się , że ile gospodyń tyle przepisów na minestrone, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład tej zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Włoch dodatkami takimi jak ryż, makaron, mięso. Minestrone to jeden z filarów włoskiej kuchni i jak przystało na włoską zupę jest sycąca i treściwa. Gorąco polecam na jesienne chłody.
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
2 marchwie
1 por
2 duże ziemniaki
1 cukinia
50 ml oliwy z oliwek
350 g piersi z kurczaka
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
100 g skórki parmezanu
00 g makaronu kolanka
1 słoiczek pesto Pesto alla Genovese firmy Sacla Italia
sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Drobno pokroić czosnek, cebulę, por, łodygi selera, marchew, ziemniaki i cukinię. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty czosnek i cebule. Następnie dodać por, seler, marchew oraz ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka cukinię i podgrzewać 2 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.
Wlać bulion, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, skórkę od parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 25 minutach usunąć z zupy skórkę z parmezanu i wyrzucić.
Do zupy dodać makaron i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość makaronu. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i słodką papryką oraz dodać pesto ze słoiczka. Całość dokładnie wymieszać. Zupę wylać na talerze i natychmiast podawać.
Źródło:http://smakowisko.pl/minestrone-z-kurczakiem-i-pesto