Wykonanie

Jak już kiedyś
pisałam uwielbiam oglądać Kuchnię Plus. Ostatnio w programie Anny Olsen „Przepis na świeżość” wypatrzyłam przepis na duszonego
kurczaka w sosie
paprykowym podawanego z
makaronem z brązowym
masełkiem. Przepis tak bardzo mi się spodobał, że postanowiłam go od razu przygotować.
Kurczak wyszedł fenomenalnie – aromatyczny, kruchy i soczysty, a
makaron z brązowym
masełkiem pycha. Polecam.Składniki, 4 porcje:
Mięso:2 łyżki
oleju3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 kg
piersi z kurczaka2
cebule pokrojone w grubą kostkę3
łodygi selera naciowego pokrojonego w grubą kostkę1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku2 szklanki
bulionu drobiowego albo
wody1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku2
liście laurowegruba
sól i mielony
czarny pieprz2 łyżki zimnego
masłaMakaron:500 g
makaronu świderki100 g
masła1 duża
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 szklanka
mrożonego zielonego groszkusól i
pieprzWykonanie:
Mięso: W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej.
Piersi z kurczaka przyprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem, a następnie obtoczyć w
mące ziemniaczanej.
Mięso obsmażyć w garnku (w dwóch porcjach- podczas smażenia całej porcji od razu temperatura
oleju znacznie się obniża) z obu stron, aż zbrązowieje. Obsmażone
mięso wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Do garnka wrzucić
cebulą i
seler, smażyć przez 5 minut, aż
cebula się zeszkli, a następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę
paprykę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.Całość zalać
bulionem lub
wodą, dodać
tymianek oraz
liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć
piersi z kurczaka do garnka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, aż
mięso i
papryka będą miękkie. Wyjąć
mięso i
liście laurowe z garnka, a resztę zmiksować na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem). Dodać pokrojone w kosteczkę
masło i dalej miksować. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Włożyć
kurczaka z powrotem do garnka, zalać sosem i dusić dalej na małym ogniu przez około 10 minut.
Makaron:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Na patelni stopić
masło na średnim ogniu i podgrzewać, aż przestanie się pienić. Podsmażyć
cebulę na
maśle przez 5 minut, aż się zrumieni, a
masło zacznie
orzechowo pachnieć. Na patelnię dodać
makaron oraz
zielony groszek, zmniejsz płomień, starannie wszystko wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.


