ßßß
Czy ja wspominałam coś o wiośnie w Irlandii?? Niestety były to tylko bajania podekscytowanej prawie trzydziestolatki, która zobaczyła trochę słońca i na chwilę zapomniała, w jakim kraju mieszka ;) Od dwóch dni leje, wieje i posypuje marnym śniegiem, trzaskając płotem w ogrodzie i skrzynką na listy. Trudno, na razie wiosny nie będzie. Będzie za to jeszcze więcej czekolady, kawy i ciasteczek, bo skoro nadal zima, to jeszcze można ;PI tak na przykład dziś poprawiamy sobie z Zuzią nastroje pysznymi muffinami gruszkowo-imbirowymi, w których Zuzi najbardziej smakuje chrupiący cukrowy wierzch, a mi wszystko inne, bo taki mamy podział obowiązków w tej ciężkiej pracy ;)Muffiny są z przepisu mojej pierwszej kulinarnej idolki Nigelli Lawson, o której stali bywalcy bloga z pewnością już słyszeli i nie raz jeszcze usłyszą ;) Cóż mogę powiedzieć, ta charyzmatyczna angielka jest moim kulinarnym guru, zwłaszcza, że tak jak ja wierzy, że deser nie musi być skomplikowany, by był smaczny, a w pobyt w kuchni powinien być czystą przyjemnością.Muffiny są wspaniałe – mięciutkie w środku, chrupiące na wierzchu, pełne soczystych gruszek i aromatyczne dzięki imbirowi, który z gruszkami komponuje się wprost wyśmienicie. Niebo w gębie :) Do tego, jak na muffiny przystało, genialnie proste i ekspresowe w wykonaniu, co mnie zawsze przekonuje ;)Polecam :)* przepis z „Nigella ekspresowo” Nigelli Lawson, z małymi zmianamiSkładniki na 12 muffinów:250g mąki pszennej2 łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru150g drobnego cukru do wypieków50g jasnego brązowego cukru (trzcinowego)2 duże jajka140ml jogurtu naturalnego125ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 łyżka mioduokoło 300g gruszek pokrojonych w niedużą kostkęDodatkowo:25g cukru trzcinowego do posypania (u mnie cukier kandyz)Wykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia, imbir oraz oba rodzaje cukru umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.Jajka roztrzep. Dodaj jogurt, olej oraz miód i wymieszaj rózgą kuchenną do całkowitego połączenia.Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj z grubsza. Dodaj pokrojone gruszki i wymieszaj raz jeszcze, niezbyt dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli wciąż widać będzie grudki mąki).Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto. Posyp cukrem trzcinowym lub kandyz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym przenieś na kratkę do studzenia.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale równie dobre będą już wystudzone.Smacznego :)