ßßß Cookit - przepis na Muffiny gruszkowe z imbirem...

Muffiny gruszkowe z imbirem...

nazwa

Wykonanie

Czy ja wspominałam coś o wiośnie w Irlandii?? Niestety były to tylko bajania podekscytowanej prawie trzydziestolatki, która zobaczyła trochę słońca i na chwilę zapomniała, w jakim kraju mieszka ;) Od dwóch dni leje, wieje i posypuje marnym śniegiem, trzaskając płotem w ogrodzie i skrzynką na listy. Trudno, na razie wiosny nie będzie. Będzie za to jeszcze więcej czekolady, kawy i ciasteczek, bo skoro nadal zima, to jeszcze można ;P
I tak na przykład dziś poprawiamy sobie z Zuzią nastroje pysznymi muffinami gruszkowo-imbirowymi, w których Zuzi najbardziej smakuje chrupiący cukrowy wierzch, a mi wszystko inne, bo taki mamy podział obowiązków w tej ciężkiej pracy ;)
Muffiny są z przepisu mojej pierwszej kulinarnej idolki Nigelli Lawson, o której stali bywalcy bloga z pewnością już słyszeli i nie raz jeszcze usłyszą ;) Cóż mogę powiedzieć, ta charyzmatyczna angielka jest moim kulinarnym guru, zwłaszcza, że tak jak ja wierzy, że deser nie musi być skomplikowany, by był smaczny, a w pobyt w kuchni powinien być czystą przyjemnością.
Muffiny są wspaniałe – mięciutkie w środku, chrupiące na wierzchu, pełne soczystych gruszek i aromatyczne dzięki imbirowi, który z gruszkami komponuje się wprost wyśmienicie. Niebo w gębie :) Do tego, jak na muffiny przystało, genialnie proste i ekspresowe w wykonaniu, co mnie zawsze przekonuje ;)
Polecam :)
* przepis z „Nigella ekspresowo” Nigelli Lawson, z małymi zmianami
Składniki na 12 muffinów:
250g mąki pszennej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
150g drobnego cukru do wypieków
50g jasnego brązowego cukru (trzcinowego)
2 duże jajka
140ml jogurtu naturalnego
125ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżka miodu
około 300g gruszek pokrojonych w niedużą kostkę
Dodatkowo:
25g cukru trzcinowego do posypania (u mnie cukier kandyz)
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, imbir oraz oba rodzaje cukru umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep. Dodaj jogurt, olej oraz miód i wymieszaj rózgą kuchenną do całkowitego połączenia.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj z grubsza. Dodaj pokrojone gruszki i wymieszaj raz jeszcze, niezbyt dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli wciąż widać będzie grudki mąki).
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto. Posyp cukrem trzcinowym lub kandyz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym przenieś na kratkę do studzenia.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale równie dobre będą już wystudzone.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/23/muffiny-gruszkowe-z-imbirem