Wykonanie
Będąc w rodzinnych stronach, zostałam obdarowana wielkim koszem
gruszek i
jabłek prosto z mazurskiego
sadu. Trzeba je teraz jakoś wykorzystać, najlepiej w słodkościach. Jednym z pomysłów są dzisiaj muffiny z
gruszkami z lekko orientalnym posmakiem. Upieczcie koniecznie.Składniki na 12 muffin:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
brązowego cukru – do posypania muffin1 łyżeczka suszonego
imbiru140 ml
jogurtu naturalnego125 ml
oleju1 czubata łyżka
miodu2
jajka300 g obranych i pokrojonych w kostkę
gruszekPrzygotowanie:W niedużej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
imbir.W większej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane
jajka,
olej,
jogurt,
miód. Dodać składniki suche i wymieszać tylko do połączenia. Dodać pokrojone
gruszki i ponownie lekko wymieszać.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 12 foremek. Każdą muffinę posypać
brązowym cukrem.Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć i lekko ostudzić. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.