ßßß Cookit - przepis na Piernik wyborny…

Piernik wyborny…

nazwa

Wykonanie

Wczoraj odebrałam paczkę od Mamy pełną wspaniałości i jeszcze dziś uśmiech mi z twarzy nie schodzi :) Oprócz drobiazgów, o które Mamę poprosiłam była w niej masa różności, które sprawiły nam przemiłą niespodziankę :)) Nie chodzi o to, co było w paczce, ale o fakt, że każda najdrobniejsza rzecz wkładania tam była z myślą o osobie, do której miała trafić. Jak tu nie kochać takiej mamy? :)
Oczywiście Babcia Ela nie zapomniała o swojej jedynej, jak na razie, wnusi i od wczoraj nasza mała małpka nie wypuszcza z rąk nowej lalki, której długaśne włosy czesze nieustannie. Żeby tak Zuzi pukle były doczekały się kiedyś takiego szczotkowania ;)
Tymczasem ja napatrzeć się nie mogę na przysłane przez Mamcię przepiękne serwetki, które były u nas w domu od dawna i mają dla mnie przede wszystkim ogromną wartość sentymentalną. Taki kawałek rodzinnego domu tu w Irlandii.. bezcenne.
Uradowana takim wspaniałym prezentem urodzinowo-gwiazdkowym poczułam wczoraj ducha świąt i upiekłam piernik. Tym razem nie piernikowe ciasteczka, ale cały, duży, wspaniale pachnący piernik :) Aż się chciało puścić kolędy, gdy po domu rozszedł się jego aromat :))
Piernik jest bardzo prosty do przygotowania i pięknie wyrasta. W środku wilgotny i puszysty, pełen bakalii, a z wierzchu polany czekoladą (choć obsypany cukrem pudrem wyglądałby i smakował równie dobrze). Próbowaliśmy go już dziś rano i jest naprawdę wyborny, ale po kilku dniach leżakowania z pewnością będzię jeszcze lepszy.
Polecam :)
* przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”, z moimi zmianami
Składniki na keksówkę:
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana 18%)
250g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
3 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g ulubionych bakalii (możecie dać więcej, jeśli lubicie)
Dodatkowo:
polewa czekoladowa z ulubionego przepisu lub cukier puder do oprószenia
cukrowe posypki do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Miód oraz cukier umieść w rondelku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź lekko, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobiła się skorupka.
Do przestudzonej mieszanki wbijaj pojedynczo jajka, mieszając do połączenia. Na koniec wmieszaj jogurt lub śmietanę.
Mąkę, kakao, sodę oraz sól wymieszaj w dużej misie z bakaliami. Wlej do środka płynną mieszankę i wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
Przelej masę do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony piernik pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia.
Zimny piernik możesz przechowywać nieozdobiony, zawinięty w folię spożywczą w lodówce lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Możesz go również udekorować od razu, polewając czekoladą z odrobiną słodkiej śmietanki i masła lub obsypując cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/03/piernik-wybornydelicious-gingerbread-loaf