ßßß
Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaoszczypta soliszklanka schłodzonej zaparzonej potrójnie mocnej kawy3/4 szklanki kwaśnej śmietanki1/2 szklanki miodu1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPolewa:160 g białej czekolady2/3 kostki masła1/2 szklanki kwaśnej śmietanyok. 260 g cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Suche składniki dokładnie mieszamy w jednej misce, mokremiksujemy w drugiej.Łaczymy suche i mokre składniki, im krócej mieszamy tym lepiej.Gotową masę nakładamy doforemek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 15-20 minut.Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, studzimy. Następnie do masy dodajemy śmietanę, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy cukier puder. Polewa powinna być dość gęsta.Rozsmarowujemy na przestudzonych muffinkach. Smacznego :)