Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoszczypta
soliszklanka schłodzonej zaparzonej potrójnie mocnej
kawy3/4 szklanki kwaśnej
śmietanki1/2 szklanki
miodu1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPolewa:160 g
białej czekolady2/3 kostki
masła1/2 szklanki kwaśnej
śmietanyok. 260 g
cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Suche składniki dokładnie mieszamy w jednej misce, mokremiksujemy w drugiej.Łaczymy suche i mokre składniki, im krócej mieszamy tym lepiej.Gotową masę nakładamy doforemek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 15-20 minut.Polewa: W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę, studzimy. Następnie do masy dodajemy
śmietanę, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy
cukier puder. Polewa powinna być dość gęsta.Rozsmarowujemy na przestudzonych muffinkach. Smacznego :)