ßßß
Kolejny z moich ulubionych pierników. Jest mięciutki, lekko wilgotny o głębokim korzennym smaku. Żeby podkreślić świąteczny klimat oblałam piernicza pomarańczowym lukrem.Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mąki żytniej150 g masła1 szklanka cukru ( może być trzcinowy)1 szklanka kefiru1 szklanka miodu3 jajkałyżeczka sody oczyszczonej2 czubate łyżki przyprawy do piernika1 czubata łyżeczka kakao1/4 łyżeczki soli150 g dowolnych bakaliiMiód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Mąki przesiać, dodać przyprawę, sól, kakao i sodę.Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo wlewać masło z miodem. Następnie na przemian dokładać mąkę i kefir. Delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć łyżką mąki i dodać do ciasta. Foremkę natłuścić i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160*C, po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180*C. Piec jeszcze około 35 minut (do suchego patyczka).Po przestudzeniu polać lukrem pomarańczowym:Do przygotowania lukru potrzebne będzie cukier puder i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Można też zetrzeć skórkę z pomarańczy.- Do pierników i pierniczków najlepszy jest miód gryczany, który podkreśli korzenny smak.