Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja regularnie zarzekam się, że przejdę w końcu na dietę i regularnie łamię to postanowienie skuszona jakimś cudnie wyglądającym
ciastem, deserem, czy świeżymi bułeczkami :) Co prawda Mąż uparcie twierdzi, że wyglądam bosko, ale zaczynam
mieć podejrzenia, że boi się, iż moja dieta odbije się na ilości ciast i słodkości, które przypadną jemu w udziale ;)Tak czy owak od czasu do czasu wybieram tak zwane mniejsze zło, czyli wypieki z typu odchudzonych, odcukrzonych i innych takich. Jakieś pozory trzeba zachowywać :PTym razem ustępstwem jest użycie
mąki pełnoziarnistej zamiast tortowej oraz stosunkowo niewielka ilość
masła i spory dodatek
jogurtu naturalnego. Mimo tych wszystkich zamienników, ciasto nie
traci na atrakcyjności. Wręcz przeciwnie – jest wilgotne, aromatyczne i cudnie
czekoladowe. Dodatek
mąki pełnoziarnistej
daje mu lekko
orzechowego posmaku, który świetnie się komponuje z
gorzką czekoladą. Mąż jest zachwycony :)Polecam :)* kolejny przepis mojej nowej ulubienicy Rachel Allen z „Cakes”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:125g
mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 2000)1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli50g
gorzkiej czekolady, posiekanej50g miękkiego niesolonego
masła200g ciemnego
cukru muscovado (można dać mniej, bo ciasto jest dosyć słodkie)2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150ml
jogurtu naturalnego (w oryginale kwaśnej
śmietany)Dodatkowo:
kakao do oprószenia ciastaWykonanie:
Mąkę,
sodę oraz
sól przesiej i odłóż. Na sitku lub w przesiewaczu zostaną na pewno
otręby z
mąki, po prostu wrzuć je do misy z suchymi składnikami i zamieszaj.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej i zostaw do przestudzenia.
Masło utrzyj z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj stopniowo roztrzepane
jajka oraz ekstrakt z
wanilii, cały czas mieszając. Wmieszaj roztopioną
czekoladę.Na koniec dodaj suche składniki oraz
jogurt i zamieszaj do połączenia składników.Przełóż masę do formy do pieczenia (dno wyłóż papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Po wyjęciu pozostaw w formie przez 10 minut, po czym delikatnie oddziel brzeg ciasta od formy i przenieś ostrożnie na kratkę. Pozostaw do całkowitego przestudzenia.Podawaj oprószone
kakao.Smacznego :)