Wykonanie
To moje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno
czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje, ale zupełnie nie potrzebnie. Jak dla mnie miało jedną wielką "wadę" szybko zniknęło ze stołu;) Aa zapomniałabym, pewnie zastanawiacie się, co jest tą niespodzianką, a no już mówię, to dodatek
cukinii:) Tak
cukinii, nie pomyliłam się;) Przepis pochodzi ze strony King Arthur
flour , znaleziony na Moje Wypieki . U mnie z lekkimi zmianami. Serdecznie polecam;)
Składniki:115 gram miękkiego
masłapół szklanki
oleju300 gram drobnego
cukru do wypieków (można użyć zwykłego)łyżeczka ekstraktu z
waniliiłyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2
jajkapół szklanki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego300 gram
mąki pszennej30 gram
kakao2 szklanki
cukinii startej na dużych oczkach100 gram gorzkiej posiekanej
czekoladyNa wierzch:100 gram
czekolady roztopionej
czekolady (u mnie biała)Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, polać nią ciasto.Wykonanie:
Masło wraz z
cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać
olej, ciągle miksując. Następnie dodać
cukier, ekstrakt,
sodę i
sól, wymieszać. Kolejno wbić
jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian
mąkę i
śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać
kakao i
czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać
cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec w 160 stopniach przez około 60 minut (u mnie piekło się 75 minut)bądź do suchego patyczka.