Wykonanie
Pyszne, mocno
czekoladowe ciasto, które dzięki
cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek
cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI: (forma ok 22x33 cm)115g miękkiego
masła1/2 szkl
oleju250g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajka1/2 szkl gęstej
śmietany (u mnie 18%) lub
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej3 czubate łyżki
kakao35 dag
cukini bez skórki60 g
czekolady (u mnie
mleczna z
orzechami)1.
Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu
olej, a następnie kolejno
cukier, ekstrakt
waniliowy,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól,
jajka,
śmietanę,
mąkę i
kakao.2.
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach,
czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C.Można polać
polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g
czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam
cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Wypieki