ßßß
SKŁADNIKI: (forma ok 22x33 cm)115g miękkiego masła1/2 szkl oleju250g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 duże jajka1/2 szkl gęstej śmietany (u mnie 18%) lub jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej3 czubate łyżki kakao35 dag cukini bez skórki60 g czekolady (u mnie mleczna z orzechami)1. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę, mąkę i kakao.2. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C.Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Wypieki