Wykonanie

Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, ale za to jest idealna na leniwe popołudnie z rodziną, z
kubkiem gorącej
herbatki i kawałkiem ciasta. A skoro na poprawę samopoczucia najlepsza
czekolada, to ciasto po prostu musiało być
czekoladowe.I tak oto, po szybkim przeglądzie książek kucharskich, do pieca trafił chlebek
czekoladowy. Ciasto łatwe do przygotowania (nie sprawi problemu nawet początkującym), a do tego ładnie się prezentujące. Dodatek
przyprawy do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i sprawia, że w kuchni pachnie trochę, jak przed świętami :)Polecam gorąco :)* przepis pochodzi z książki „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa Bounty BooksSkładniki:200g
gorzkiej czekolady (min 70%)200g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
przyprawy do piernika (nie miałam, więc dałam po 1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego,
goździka,
cynamonu i
gałki muszkatołowej)175g drobnego
cukru do wypieków (najlepiej brązowego, ale zwykły też może być)3 duże
jajka w temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego225g
mąki samo-rosnącej* (self-raising
flour)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:100g posiekanej
gorzkiej czekolady do posypania*
mąkę samo-rosnącą możecie zrobić w domu mieszając zwykła
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą w proporcjach 1 i 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki
soli na szklankę
mąkiWykonanie:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Czekoladę (200g) rozpuścić w kąpieli
wodnej z 25g
masła i
przyprawą do piernika.W misie miksera umieścić pozostałe
masło (175g),
cukier,
jajka i ekstrakt
waniliowy. Dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy.Keksówkę o wymiarach dolnych około 10x20cm wysmarować
masłem i wysypać
mąką.Na dno keksówki wyłożyć 1/4 ciasta. Na to 1/3 rozpuszczonej
czekolady,
potem znów ciasto, itd. Na wierch rozrzucić 100g posiekanej
czekolady i wstawić do pieca nagrzanego do 180 °C.Piec przez około 60-90 minut lub do momentu, aż wbity w środek patyczek będzie czysty.Po wyjęciu zostawić w blaszce na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić zupełnie.Smacznego :)