ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy chlebek do herbaty...

Czekoladowy chlebek do herbaty...

nazwa

Wykonanie

Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, ale za to jest idealna na leniwe popołudnie z rodziną, z kubkiem gorącej herbatki i kawałkiem ciasta. A skoro na poprawę samopoczucia najlepsza czekolada, to ciasto po prostu musiało być czekoladowe.
I tak oto, po szybkim przeglądzie książek kucharskich, do pieca trafił chlebek czekoladowy. Ciasto łatwe do przygotowania (nie sprawi problemu nawet początkującym), a do tego ładnie się prezentujące. Dodatek przyprawy do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i sprawia, że w kuchni pachnie trochę, jak przed świętami :)
Polecam gorąco :)
* przepis pochodzi z książki „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa Bounty Books
Składniki:
200g gorzkiej czekolady (min 70%)
200g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika (nie miałam, więc dałam po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej)
175g drobnego cukru do wypieków (najlepiej brązowego, ale zwykły też może być)
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
225g mąki samo-rosnącej* (self-raising flour)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100g posiekanej gorzkiej czekolady do posypania
*mąkę samo-rosnącą możecie zrobić w domu mieszając zwykła mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w proporcjach 1 i 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki soli na szklankę mąki
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Czekoladę (200g) rozpuścić w kąpieli wodnej z 25g masła i przyprawą do piernika.
W misie miksera umieścić pozostałe masło (175g), cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Keksówkę o wymiarach dolnych około 10x20cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
Na dno keksówki wyłożyć 1/4 ciasta. Na to 1/3 rozpuszczonej czekolady, potem znów ciasto, itd. Na wierch rozrzucić 100g posiekanej czekolady i wstawić do pieca nagrzanego do 180 °C.
Piec przez około 60-90 minut lub do momentu, aż wbity w środek patyczek będzie czysty.
Po wyjęciu zostawić w blaszce na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić zupełnie.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/20/czekoladowy-chlebek-do-herbaty