ßßß
Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, ale za to jest idealna na leniwe popołudnie z rodziną, z kubkiem gorącej herbatki i kawałkiem ciasta. A skoro na poprawę samopoczucia najlepsza czekolada, to ciasto po prostu musiało być czekoladowe.I tak oto, po szybkim przeglądzie książek kucharskich, do pieca trafił chlebek czekoladowy. Ciasto łatwe do przygotowania (nie sprawi problemu nawet początkującym), a do tego ładnie się prezentujące. Dodatek przyprawy do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i sprawia, że w kuchni pachnie trochę, jak przed świętami :)Polecam gorąco :)* przepis pochodzi z książki „Mum’s Favourite Recipes” wydawnictwa Bounty BooksSkładniki:200g gorzkiej czekolady (min 70%)200g niesolonego masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka przyprawy do piernika (nie miałam, więc dałam po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej)175g drobnego cukru do wypieków (najlepiej brązowego, ale zwykły też może być)3 duże jajka w temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu waniliowego225g mąki samo-rosnącej* (self-raising flour)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:100g posiekanej gorzkiej czekolady do posypania*mąkę samo-rosnącą możecie zrobić w domu mieszając zwykła mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w proporcjach 1 i 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki soli na szklankę mąkiWykonanie:Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Czekoladę (200g) rozpuścić w kąpieli wodnej z 25g masła i przyprawą do piernika.W misie miksera umieścić pozostałe masło (175g), cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy.Keksówkę o wymiarach dolnych około 10x20cm wysmarować masłem i wysypać mąką.Na dno keksówki wyłożyć 1/4 ciasta. Na to 1/3 rozpuszczonej czekolady, potem znów ciasto, itd. Na wierch rozrzucić 100g posiekanej czekolady i wstawić do pieca nagrzanego do 180 °C.Piec przez około 60-90 minut lub do momentu, aż wbity w środek patyczek będzie czysty.Po wyjęciu zostawić w blaszce na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić zupełnie.Smacznego :)