Wykonanie
Share the post "Odwrócone ciasto z
jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down
cake"Kontynuując moją ulubioną
serię przepisów z odwróconymi ciastami w roli głównej, dziś przedstawiam niemożliwie smaczne, odwrócone ciasto z
jabłkami i solonym karmelem. Może brzmi to dziwnie, ale posolony karmel na prawdę nabiera charakteru i jest przepyszny! Samo ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je upiec w dowolnej, oby wysokiej formie, ja piekę w głębokiej patelni :). Polecam!Przepis znalazłam tutaj

Scroll down for recipe in EnglishOdwrócone ciasto z
jabłkami i solonym karmelem(8-10 porcji)Składniki na karmel i
jabłka:2 szklanki pokrojonych w plasterki
jabłek ( ok. 3-4
jabłka)1/2 szklanki solonego
masła2/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na ciasto:1/2 szklanki solonego
masła1 szklanka
brązowego cukru2 duże
jajka1/4 szklanki
mleka1 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C.W rondelku rozpuść
masło i dodaj
brązowy cukier,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
goździki i
wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie
bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim
jabłka zgodnie z własną fantazją:).W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę
masła z
brązowym cukrem, następnie dodaj
jajka,
mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane
jabłka.Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną
soli morskiej i podawaj.Smacznego!

English version(8-10 servings)Ingredients f or the sauce and topping:2 cups sliced apples (3-4 apples)1/2 cup salted butter2/3 cup brown sugar1 teaspoon cinnamon1/2 teaspoon nutmeg1/4 teaspoon ground cloves1 teaspoon vanilla extractIngredients f or the
cake:1/2 cup salted butter1 cup brown sugar2 large eggs1/4 cup milk1 1/2 cups all-purpose
flour1 teaspoon baking powder1/2 teaspoon cinnamonPreparation:Grease a round 24 cm
cake pan. Preheat the oven to 180 oC.Melt the butter in a medium saucepan. Add the brown sugar, cinnamon, nutmeg, cloves, and vanilla. Keep over medium heat and cook for about 3 minutes until smooth and thickened slightly.
Pour the caramel into the greased
cake pan and top with the apple slices.For the
cake, beat the remaining butter and brown sugar until creamy. Add the eggs and milk and beat until incorporated. Stir in the
flour, baking powder, and cinnamon and
pour the
cake on top of the caramel and apple layer in the
cake pan.Bake for 45 minutes. Let cool for 10 minutes and invert onto a
plate and tap the top until the
cake comes out onto the
plate. Sprinkle with sea salt and
serve.Enjoy!


Share the post "Odwrócone ciasto z
jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down
cake"



