ßßß
Scroll down for recipe in EnglishOdwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem(8-10 porcji)Składniki na karmel i jabłka:2 szklanki pokrojonych w plasterki jabłek ( ok. 3-4 jabłka)1/2 szklanki solonego masła2/3 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSkładniki na ciasto:1/2 szklanki solonego masła1 szklanka brązowego cukru2 duże jajka1/4 szklanki mleka1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C.W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:).W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka.Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.Smacznego!
English version(8-10 servings)Ingredients f or the sauce and topping:2 cups sliced apples (3-4 apples)1/2 cup salted butter2/3 cup brown sugar1 teaspoon cinnamon1/2 teaspoon nutmeg1/4 teaspoon ground cloves1 teaspoon vanilla extractIngredients f or the cake:1/2 cup salted butter1 cup brown sugar2 large eggs1/4 cup milk1 1/2 cups all-purpose flour1 teaspoon baking powder1/2 teaspoon cinnamonPreparation:Grease a round 24 cm cake pan. Preheat the oven to 180 oC.Melt the butter in a medium saucepan. Add the brown sugar, cinnamon, nutmeg, cloves, and vanilla. Keep over medium heat and cook for about 3 minutes until smooth and thickened slightly. Pour the caramel into the greased cake pan and top with the apple slices.For the cake, beat the remaining butter and brown sugar until creamy. Add the eggs and milk and beat until incorporated. Stir in the flour, baking powder, and cinnamon and pour the cake on top of the caramel and apple layer in the cake pan.Bake for 45 minutes. Let cool for 10 minutes and invert onto a plate and tap the top until the cake comes out onto the plate. Sprinkle with sea salt and serve.Enjoy!
Share the post "Odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple upside down cake"


