ßßß
ŹródłoSkładniki:200 g miękkiego masła1/2-3/4 szklanki brązowego cukru1/2 szklanki białego cukru1 łyżeczka cynamonu3 jajka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego230 g mąki pszennej1/2 szklanki mleka1 kwaśne jabłko1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaZmieszać cukier z cynamonem. Masło utrzeć z białym cukrem do białości. Wbijać po jednym jajku i ubijać dalej. Połączyć mąkę z proszkiem. Dodawać mąkę i mleko do ciasta na przemian, zaczynając i kończąc na mące. Pokrojone w kostkę jabłko obtoczyć w brązowym cukrze. Na przygotowaną wcześniej keksówkę wyłożyć połowę masy, ułożyć kawałki jabłka, delikatnie je "wetknąć" w ciasto i wyłożyć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnik i piec ok. 45 min., do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)