Wykonanie

"
Groch żółty jest podstawowym daniem w wojsku, gdzie z ciamajdy robią prawdziwych mężczyzn.
Groch jest zdrowy, ale tylko ten nie łuskany zawiera całe bogactwo minerałów i błonnika. Regularne jedzenie
grochu raz w tygodniu zapobiega chorobom reumatycznym, jest to udowodnione. ""W
fasoli i
grochu jest cała masa magnezu, żelaza, kobaltu, błonnika, żółtego fosforu .""[...] fosfor obecny w obu roślinach działa przeciwreumatycznie, zapobiega kamicom
nerkowym i wątrobowym, utracie odporności, bezsenności, bólom migrenowym, odkładaniem się kwasu moczowego w stawach (dna), zapaleniu pęcherza moczowego Rośliny te są także bogate w błonnik, co powoduje dobre oczyszczanie jelit i regulacje wypróżniania."wszystkie trzy cytaty to sł owa O.
Jana Grande, zaczerpnięte ze strony http://www.prometeusze.pl/o_grande.phpPonieważ grochówka jest smaczna, zdrowa i pożywna, a przy niskich temperaturach również świetnie rozgrzewa przedstawiam przepis na najsmaczniejszą i najszybszą wersję tej zupy jaką
jadłam.Grochówka wg przepisu mojej MamyPotrzebne będą:250g łuskanego
grochu2 główki
cebuli3 ząbki
czosnku6 kulek
ziela angielskiego3
liście lauroweszczypta
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
kminku1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu
ziół prowansalskich (
tymianek,
rozmaryn,
szałwia, laur,
majeranek,cząber,
bazylia)150g
kiełbasy
Jeden z tajnych składników, czyli
imbir również jest bardzo zdrowy. Ma działanie przeciwzakrzepowe, obniża cholesterol, działa przeciwwirusowo, niweluje obrzęki, obniża ciśnienie
krwi, a także przyspiesza przemianę materii wspomagając odchudzanie.Unikać go powinny jedynie osoby z chorobami przewodu pokarmowego.informacje nt.
imbiru zacze rpnięte z e strony http://leki.wieszjak.pl/preparaty-ziolowe/284127,Imbir-wlasciwosci-lecznicze.htmlPrzygotowanie:
groch zalewamy wrzątkiem na 15min, odcedzamyponownie zalewamy wrzątkiem (3/4 litra) i gotujemy na małym ogniudo gotującego
grochu dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka i posiekany
czosneknastępnie czas na
przyprawypo kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasępo 30 min (od zagotowania) zupa jest gotowa

Smacznego;)