ßßß Cookit - przepis na "raz, dwa, trzy, cztery, maszerują oficery", wojskowy hit czyli grochówka

"raz, dwa, trzy, cztery, maszerują oficery", wojskowy hit czyli grochówka

nazwa

Wykonanie

"Groch żółty jest podstawowym daniem w wojsku, gdzie z ciamajdy robią prawdziwych mężczyzn. Groch jest zdrowy, ale tylko ten nie łuskany zawiera całe bogactwo minerałów i błonnika. Regularne jedzenie grochu raz w tygodniu zapobiega chorobom reumatycznym, jest to udowodnione. "
"W fasoli i grochu jest cała masa magnezu, żelaza, kobaltu, błonnika, żółtego fosforu ."
"[...] fosfor obecny w obu roślinach działa przeciwreumatycznie, zapobiega kamicom nerkowym i wątrobowym, utracie odporności, bezsenności, bólom migrenowym, odkładaniem się kwasu moczowego w stawach (dna), zapaleniu pęcherza moczowego Rośliny te są także bogate w błonnik, co powoduje dobre oczyszczanie jelit i regulacje wypróżniania."
wszystkie trzy cytaty to sł owa O.Jana Grande, zaczerpnięte ze strony http://www.prometeusze.pl/o_grande.php
Ponieważ grochówka jest smaczna, zdrowa i pożywna, a przy niskich temperaturach również świetnie rozgrzewa przedstawiam przepis na najsmaczniejszą i najszybszą wersję tej zupy jaką jadłam.
Grochówka wg przepisu mojej Mamy
Potrzebne będą:
250g łuskanego grochu
2 główki cebuli
3 ząbki czosnku
6 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu ziół prowansalskich (tymianek, rozmaryn, szałwia, laur, majeranek,cząber, bazylia)
150g kiełbasy
Jeden z tajnych składników, czyli imbir również jest bardzo zdrowy. Ma działanie przeciwzakrzepowe, obniża cholesterol, działa przeciwwirusowo, niweluje obrzęki, obniża ciśnienie krwi, a także przyspiesza przemianę materii wspomagając odchudzanie.
Unikać go powinny jedynie osoby z chorobami przewodu pokarmowego.
informacje nt.imbiru zacze rpnięte z e strony http://leki.wieszjak.pl/preparaty-ziolowe/284127,Imbir-wlasciwosci-lecznicze.html
Przygotowanie:
groch zalewamy wrzątkiem na 15min, odcedzamy
ponownie zalewamy wrzątkiem (3/4 litra) i gotujemy na małym ogniu
do gotującego grochu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek
następnie czas na przyprawy
po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę
po 30 min (od zagotowania) zupa jest gotowa
Smacznego;)
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/03/raz-dwa-trzy-cztery-maszeruja-oficery.html