ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z grochu

Zupa-krem z grochu

nazwa

Wykonanie

Pogoda się poprawiła, a nas nie chcą odpuścić wirusy. Ja już prawie wyzdrowiałam, ale niechcący "uraczyłam" chorobą Męża. Biedactwo leży pod kołdrą i wygląda jak ja tydzień temu. Tylko Jemu od razu padło na oskrzela... Tak więc dwoję się i troję w pomysłach, żeby za sprawą zdrowotnego menu Mężuś jak najszybciej stanął na nogi. No i muszę Go trochę porozpieszczać :) Na facebooku prezentowałam Wam wczoraj spaghetti (oczywiście zapraszam do polubienia:) ), a potem była rozgrzewająca zupa, po której oboje poczuliśmy się lepiej. Gdyby nie moja inspiracja, pewnie nigdy nie wpadłabym na pomysł, że z zupy grochowej można zrobić fantastyczny krem! A jak on smakuje... mmm!!!
Składniki:
- każda ilość rosołu,
- groch łuskany - ilość zależna od wielkośći garnka (u mnie duży, zatem grochu było ok. 400 g, czyli cała torebka),
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- kiełbasa - 3 średniej wielkości laski,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy Prymat, ziele angielskie całe Prymat (3 sztuki), majeranek otarty Prymat,
- przyprawy Prymat: sól, pieprz.
Groch dokładnie myjemy, a następnie gotujemy do miękkości w samej wodzie. W małym garnuszku gotujemy do miękkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (z dodatkiem soli). Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, blendujemy na gładką masę z dodatkiem rosołu. Wszystko wlewamy do jednego garnka, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela i przypraw.
W tym czasie na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki lub półplasterki razem z cebulą (przekrojoną na pół). Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy ok. 10-15 minut, do połączenia smaków. Doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/zupa-krem-z-grochu.html