Wykonanie

Tak jak
pisałam przy okazji leczo z
ogórkiem kiszonym, tego typu dania są jednymi z moich ulubionych letnich potraw i w
sumie mogłabym jeść je prawie codziennie. Uwielbiam zapach pieczonej
papryki, aromatycznych
ziół no i te kolory, kiedy wymiesza się ze sobą kilka różnokolorowych
papryk, a
potem jeszcze
doda świeżo posiekaną, soczyście zieloną
natkę pietruszki… Marzę o kolejnej porcji kiedy to piszę:)

Co nam będzie potrzebne:- 4
papryki, najlepiej różnokolorowe- 1 średniej wielkości
cukinia- 4 kawałki
cienkiej kiełbasy np. śląskiej- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku- 1 puszka
pomidorów bez skórki-
przecier pomidorowy 2 łyżki- sok z połowy
cytryny-
natka pietruszki- ewentualnie pół
papryczki chilli do wersji pikantnej-
przyprawy:
cukier,
sól,
pieprz,
papryka mielona słodka i ostra-
zioła:
oregano,
bazylia, (ewentualnie
mieszanka przypraw do kuchni włoskiej)-
olej do smażenia

Przygotowanie: z
papryk usunąć gniazda nasienne, pestki i białe włókna, dokładnie umyć
cebulę obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę,
czosnek obrać (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i posiekać
paprykę pokroić w niezbyt drobną kostkę
cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę tak, jak pokazane na zdjęciu
kiełbasę na leczo pokroić w cienkie plasterkido garnka, w którym będziemy gotować leczo, wlać 2 łyżki
oleju, rozgrzać, wrzucić pokrojoną
cebulę i zeszklićdo zeszklonej
cebulki dodać pokrojoną
paprykę i i smażyć, aż
papryka lekko zmięknie,
potem wsypać pokrojoną
cukinię, dodać 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę
pieprzu, 1 łyżkę
słodkiej papryki mielonej, po 1 płaskiej łyżce
oregano i
bazylii, 1 łyżkę mieszanki
ziołowej do kuchni włoskiej (opcjonalnie), jeśli mamy ochotę na wersje pikantną wrzucamy też pokrojoną połówkę
papryczki chilli, mieszamy i jeszcze chwilę smażymydo podsmażonych warzyw wlewamy
pomidory z puszki (najpierw dobrze rozdrobnić je widelcem), dodajemy 2 łyżki
przecieru pomidorowego, 2 łyżki
cukru, wlewamy
sok z cytryny i dodajemy posiekany
czosnek, dolewamy odrobinę
wody (ilość zależy od tego ile soku puszczą warzywa, ale powinno jej być tyle, żeby warzywa były lekko przykryte i mogły się w niej spokojnie dusić)

zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy w tym czasie podsmażamy pokrojoną
kiełbasę – powinna się ładnie przyrumienić – i dorzucamy do duszących się warzywdusimy wszystko razem jeszcze około 40 min, aż warzywa całkiem zmiękną i powstanie sos na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio przyprawione, jeśli trzeba doprawiamy
solą,
cytryna i
cukremSmacznego:)PAMIĘTAJCIE: takie leczo z
cukinią nadaje się świetnie do zamrożenia. Wystarczy porcje leczo zapakować np. do woreczków do mrożenia żywności i zamrozić.
Potem wrzucamy zamrożony woreczek do gotującej się
wody, podgrzewamy i obiad gotowy:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments