ßßß Cookit - przepis na Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Wykonanie

« Galaretka z cydru
Tarta z kurkami, kurczakiem i serem gorgonzola »
Pierwszy raz udało mi się dostać i spróbować świeżych trufli we własnej kuchni. Smak ten znam od kilku lat i co jakiś czas do niego wracam. Zazwyczaj korzystałam z oliwy truflowej, jednak przyszedł czas na zmierzenie się i porównanie świeżych grzybów. Po degustacji mogę stwierdzić, że mają one intensywny smak, jednak dużo przyjemniejszy, delikatniejszy, niż ten, który występuje w oliwie. Chciałabym przybliżyć go osobom, jakie nie miały okazji próbować dań z domieszką trufli, jednak nie potrafię, tak samo jak na przykład nie umiem opisać smaku krewetek. Mają coś w sobie z grzybów… może z kurek? Jednak to jeden z tych aromatów, jakich nie da się opisać.
Niżej widzicie na zdjęciu Czarne letnie trufle – to jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów, które są wykorzystywane w kuchni. Dla kontrastu, Białe trufle to jeden z najrzadszych gatunków oraz najdroższych – te akurat je się wyłącznie surowo.
Jak przygotować świeże grzyby do jedzenia? Wystarczy umyć je pod wodą i delikatnie przetrzeć szczoteczką, bądź też szorstką stroną gąbki do naczyń, jak robiłam to ja. Istnieje oczywiście też specjalny nożyk do krojenia trufli, jednak jeżeli nie jesteście w jego posiadaniu, odpowiednie będzie, jeżeli grzyby zetrzecie na tarce.
Dobrą wiadomością jest to, że trufle można mrozić co zrobię z jednym pozostałym grzybkiem
Co do obróbki, należy pamiętać, aby trufli zbyt mocno nie przysmażać, gotować, ponieważ tracą swój aromat. Należy dodawać je pod koniec przyrządzania dań – sami zobaczycie w poniższych przepisach. Wszystkie porady dotyczące trufli zdobyłam od właściciela Smaki Południa, który właśnie sprowadza je do Polski i chyba wie o nich wszystko
… a dla początkujących: ciekawostką jest, że trufle rosną pod ziemią i do ich zbierania wykorzystuje się psy i… świnki
Makaron ze świeżymi truflami (2 osoby)
– świeże trufle
– około 300 g makaronu
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– odrobina natki pietruszki
sól i pieprz
Czosnek siekamy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy oliwę. Trufle myjemy i ścieramy na tarce, po czym dodajemy do składników – ilość według uznania, na oko, ponieważ nie da się wyczuć intensywności danego grzyba. Do całości dodajemy makaron i natkę, solimy i pieprzymy do smaku i jeżeli widzimy, że naszego sosu z masła i oliwy jest za mało, dodajemy odrobinę wody z gotowanego makaronu. Pamiętajcie, aby po dodaniu trufli nie poddawać całości zbyt dużej obróbce termicznej.
Omlet ze świeżymi truflami
– świeże trufle
– 2 jajka
– łyżeczka mąki
sól i pieprz
– świeża bazylia do ozdoby
olej do smażenia
Jajka i mąkę mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do nich szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Wlewamy całość na rozgrzaną patelnię z olejem. Czekamy, aż omlet się zetnie i dopiero wtedy dodajemy starte na tarce trufle. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut. Dekorujemy bazylią.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/08/swieze-trufle-najdrozsze-grzyby-swiata-co-z-nich-zrobic