Wykonanie
«
Galaretka z cydru
Tarta z
kurkami,
kurczakiem i
serem gorgonzola »Pierwszy raz udało mi się dostać i spróbować świeżych
trufli we własnej kuchni. Smak ten znam od kilku lat i co jakiś czas do niego wracam. Zazwyczaj korzystałam z
oliwy truflowej, jednak przyszedł czas na zmierzenie się i porównanie świeżych
grzybów. Po degustacji
mogę stwierdzić, że mają one intensywny smak, jednak dużo przyjemniejszy, delikatniejszy, niż ten, który występuje w
oliwie. Chciałabym przybliżyć go osobom, jakie nie miały okazji próbować dań z domieszką
trufli, jednak nie potrafię, tak samo jak na przykład nie umiem opisać smaku
krewetek. Mają coś w sobie z
grzybów… może z kurek? Jednak to jeden z tych aromatów, jakich nie da się opisać.Niżej widzicie na zdjęciu Czarne letnie
trufle – to jeden z najpopularniejszych gatunków
grzybów, które są wykorzystywane w kuchni. Dla kontrastu, Białe
trufle to jeden z najrzadszych gatunków oraz najdroższych – te akurat je się wyłącznie surowo.Jak przygotować świeże
grzyby do jedzenia? Wystarczy umyć je pod
wodą i delikatnie przetrzeć szczoteczką, bądź też szorstką stroną gąbki do naczyń, jak robiłam to ja. Istnieje oczywiście też specjalny nożyk do krojenia
trufli, jednak jeżeli nie jesteście w jego posiadaniu, odpowiednie będzie, jeżeli
grzyby zetrzecie na tarce.Dobrą wiadomością jest to, że
trufle można mrozić co zrobię z jednym pozostałym
grzybkiemCo do obróbki, należy pamiętać, aby
trufli zbyt mocno nie przysmażać, gotować, ponieważ
tracą swój aromat. Należy dodawać je pod koniec przyrządzania dań – sami zobaczycie w poniższych przepisach. Wszystkie porady dotyczące
trufli zdobyłam od właściciela Smaki Południa, który właśnie sprowadza je do Polski i chyba wie o nich wszystko… a dla początkujących: ciekawostką jest, że
trufle rosną pod ziemią i do ich zbierania wykorzystuje się psy i…
świnkiMakaron ze świeżymi
truflami (2 osoby)– świeże
trufle– około 300 g
makaronu– 2 łyżki
masła– 2 łyżki
oliwy z oliwek– ząbek
czosnku– odrobina
natki pietruszki–
sól i
pieprzCzosnek siekamy i podsmażamy na
maśle, następnie dodajemy
oliwę.
Trufle myjemy i ścieramy na tarce, po czym dodajemy do składników – ilość według uznania, na oko, ponieważ nie da się wyczuć intensywności danego
grzyba. Do całości dodajemy
makaron i
natkę, solimy i
pieprzymy do smaku i jeżeli widzimy, że naszego sosu z
masła i
oliwy jest za mało, dodajemy odrobinę
wody z gotowanego
makaronu. Pamiętajcie, aby po dodaniu
trufli nie poddawać całości zbyt dużej obróbce termicznej.Omlet ze świeżymi
truflami– świeże
trufle– 2
jajka– łyżeczka
mąki–
sól i
pieprz– świeża
bazylia do ozdoby–
olej do smażenia
Jajka i
mąkę mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do nich szczyptę
soli i odrobinę
pieprzu. Wlewamy całość na rozgrzaną patelnię z
olejem. Czekamy, aż omlet się zetnie i dopiero wtedy dodajemy starte na tarce
trufle. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut. Dekorujemy
bazylią.Smacznego!