Wykonanie
«
Ogórkowy Twist | Różany Chillout
Truskawki w
czekoladzie »Kiedy w doniczce
bazylia zaczyna przerastać, a zbliża się
pora obiadowa, ten przepis jest dla WasŚwieżo zrobione pesto różni się nieporównywalnie od tego ze słoika. Jeżeli nie
mieliście okazji przyrządzać go sami, gwarantuję, że po pierwszym razie nie kupicie już więcej gotowego.Przy oryginalnym pesto powinno się używać
orzechów pinii, jednak możemy je śmiało zastąpić
migdałami.
Orzechy piniowe bardzo trudno znaleźć, a jak już znajdziemy, okazują się być szaleńczo drogie.Pesto– 2 garście świeżej
bazylii– garść startego
parmezanu– garść
migdałów– ząbek
czosnku– 8/10 łyżek
oliwy z oliwek–
sól i
pieprz do smakuWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (wytrwali mogą użyć moździerza;)). W gotowej mieszance będziecie czuć przede wszystkim nutę
bazylii,
czosnku i
parmezanu. Jeżeli czegoś wydaje Wam się za mało, kombinujcie z proporcjami.Ugotujcie
makaron i wymieszajcie je z gotowym pesto. Ważne, aby pesto miało na tyle lejącą konsystencję, aby wymieszało się swobodnie z
makaronem.