ßßß
Składniki na około 12 pizzerek– 250g mąki pełnoziarnistej– opakowanie drożdży w proszku (8g)– 1/2 szklanki mleka– 25g masła– łyżeczka soli– łyżeczka cukru– jajko (oraz jajko do posmarowania ciasta)– łyżka suszonej bazyliiDodatki– kiełbasa pokrojona w plasterki– ketchup– starty żółty ser– oliwa (ja polałam rozmarynową ze sklepu Smaki Południa)Masło rozpuszczamy w garnku i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy do niego mleko, jajko, drożdże, cukier, sól, bazylię. Przelewamy składniki do większej miski i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce do pieczenia. Każdą pizzerkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i odrobiną ketchupu, nakładamy kiełbasę i sporą ilość sera.Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut, do zrumienienia. Kiedy będą gotowe posypujemy dodatkowo odrobiną bazylii.Jemy na ciepło z ketchupem, bądź też polane oliwą, jak ja to zrobiłamPiekłam też wersję z suszonymi pomidorami, jednak nie wytrzymała do zdjęć – będzie niebawem.Smacznego!