ßßß Cookit - przepis na Pizzerki pełnoziarniste z kiełbasą i żółtym serem

Pizzerki pełnoziarniste z kiełbasą i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

« Konkurs – wygraj dekanter, wodę Aqua Panna/S.Pellegrino!
Ciastka czekoladowe »
Inspirowałam się przepisem z Wielkiego Żarcia, jednak użyłam mąki pełnoziarnistej oraz masła zamiast margaryny. Idealne na przekąskę.
Składniki na około 12 pizzerek
– 250g mąki pełnoziarnistej
– opakowanie drożdży w proszku (8g)
– 1/2 szklanki mleka
– 25g masła
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru
jajko (oraz jajko do posmarowania ciasta)
– łyżka suszonej bazylii
Dodatki
kiełbasa pokrojona w plasterki
ketchup
– starty żółty ser
oliwa (ja polałam rozmarynową ze sklepu Smaki Południa)
Masło rozpuszczamy w garnku i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy do niego mleko, jajko, drożdże, cukier, sól, bazylię. Przelewamy składniki do większej miski i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce do pieczenia. Każdą pizzerkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i odrobiną ketchupu, nakładamy kiełbasę i sporą ilość sera.
Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut, do zrumienienia. Kiedy będą gotowe posypujemy dodatkowo odrobiną bazylii.
Jemy na ciepło z ketchupem, bądź też polane oliwą, jak ja to zrobiłam
Piekłam też wersję z suszonymi pomidorami, jednak nie wytrzymała do zdjęć – będzie niebawem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/04/pizzerki-pelnoziarniste-z-kielbasa-i-zoltym-serem