Wykonanie
« Konkurs – wygraj dekanter,
wodę Aqua Panna/S.Pellegrino!
Ciastka czekoladowe »Inspirowałam się przepisem z Wielkiego Żarcia, jednak użyłam
mąki pełnoziarnistej oraz
masła zamiast
margaryny. Idealne na przekąskę.

Składniki na około 12 pizzerek– 250g
mąki pełnoziarnistej– opakowanie
drożdży w proszku (8g)– 1/2 szklanki
mleka– 25g
masła– łyżeczka
soli– łyżeczka
cukru–
jajko (oraz
jajko do posmarowania ciasta)– łyżka suszonej
bazyliiDodatki–
kiełbasa pokrojona w plasterki–
ketchup– starty
żółty ser–
oliwa (ja polałam
rozmarynową ze sklepu Smaki Południa)
Masło rozpuszczamy w garnku i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy do niego
mleko,
jajko,
drożdże,
cukier,
sól,
bazylię. Przelewamy składniki do większej miski i dodajemy
mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce do pieczenia. Każdą pizzerkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem i odrobiną
ketchupu, nakładamy
kiełbasę i sporą ilość
sera.Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut, do zrumienienia. Kiedy będą gotowe posypujemy dodatkowo odrobiną
bazylii.Jemy na ciepło z
ketchupem, bądź też polane
oliwą, jak ja to zrobiłamPiekłam też wersję z
suszonymi pomidorami, jednak nie wytrzymała do zdjęć – będzie niebawem.Smacznego!