ßßß
Podane ilości składników wystarczą na śniadanie dla dwóch osób.Składniki na zapiekaną owsiankę :4 łyżki płatków owsianych4 łyżki płatków orkiszowych100 ml kefiru (można zastąpić mlekiem)1/4 łyżeczki cynamonuOwoce :6 dużych dojrzałych śliwekdwa małe, soczyste jabłka1 miękka gruszkaWarto wykorzystać owoce sezonowe lub to co akurat masz pod ręką. Idealnie pasują maliny, truskawki, jagody czy wiśnie. Im więcej różnorodnych owoców dodasz tym lepiej.Składniki na kruszonkę :4 łyżki płatków owsianych4 łyżki płatków orkiszowych2 łyżki sezamu2 łyżki pestek dyni4 łyżki miodu2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem)3 łyżki soku z cytrynyDo kruszonki można dodać jeszcze płatki migdałów czy pokruszone orzechy.
Jak zapiekać owoce pod kruszonką?Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję oba rodzaje płatków (orkiszowe i owsiane) oraz cynamon. Zalewam całość kefirem i dokładnie mieszam, aby składniki połączyły się. Na masę z płatków i kefiru wykładam umyte i pokrojone owoce.Drugą porcję płatków wsypuję do malaksera i mielę przez kilka sekund, aby płatki rozdrobniły się. W rondelku rozgrzewam miód i olej kokosowy. Dolewam powstały płyn i sok z cytryny do płatków oraz dosypuję sezam i słonecznik. Mieszam wszystkie składniki do momentu aż się połączą.Wykładam kruszonkę na owoce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 25 minut do momentu aż kruszonka zarumieni się na złoty kolor.Sprawdź moje inne pomysły na ciekawe śniadaniaPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się z innymi