Wykonanie
Niedzielne śniadania powinny rozpoczynać celebrację wolnego dnia. Dnia kiedy nigdzie się nie śpieszę, nie muszę iść do pracy, robić zakupów, sprzątać. Dnia kiedy
mogę zwyczajnie poleniuchować, obejrzeć zaległy film czy skończyć czytać książkę, leżącą na nocnym stoliku. Zwykle rozpoczynam ten dzień od czegoś przyjemnego. Dzisiejszy niedzielny poranek był o tyle wyjątkowy, że gotowałam wyłącznie dla siebie. Radek podbija zimą Moskwę, więc ja miałam okazję odrobinę poszaleć w kuchni.Wyciągnęłam moje ulubione składniki, które akurat znalazłam w lodówce i przygotowałam naleśniki. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła zmian do tradycyjnego przepisu. Bazą naleśników była
mąka pełnoziarnista oraz
kakao. Aby podkręcić nieco smak dodałam odrobiną
chili,
cynamonu i skórki z
pomarańczy. Naleśniki podałam z
twarożkiem z
mango i świeżo zaparzoną
kawą.

Składniki na ciasto naleśnikowe:3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki naturalnego
kakao1
jajko1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody1/3 łyżeczki
chili1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejskórka starta z 1/3
pomarańczyodrobina
oleju kokosowego tłoczonego na zimnoSkładniki na
twarożek z
mango:50 g
twarogu półtłustego3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soku z cytryny1/4
mangoPrzygotowanie:Do miski wsypuję
mąkę pełnoziarnistą i
kakao. Dodaję startą skórkę
pomarańczy i
przyprawy. Wbijam
jajko i dolewam
wodę z
mlekiem. Mieszam wszystkie składniki. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać więcej
wody lub
mleka.Rozgrzewam patelnię i wkładam na nią odrobinę
oleju kokosowego. Smażę cienkie naleśniki.Rozgniatam
twaróg widelcem i łączę go z
jogurtem naturalnym. Dodaję
miód i
sok z cytryny. Obrane
mango kroję w plasterki.Śniadanie podaję ze świeżo zaparzoną
kawą i
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy. Udanej niedzieli!




Podobał Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi.