Wykonanie
Nikt tego nie lubi, niemniej raz na kilka tygodni zrobić to trzeba. Mówię oczywiście o sprzątaniu lodówki. Zwykle wyznaczam sobie na tę czynność jeden konkretny dzień i przygotowuję się do tego bardzo dokładnie. Aby nie wyrzucić przy tej okazji zbyt dużo jedzenia należy pamiętać o kilku zasadach:wyznacz dzień kiedy zamierzasz rozmrozić lodówkę, najlepiej aby był to weekend;nie kupuj zbyt wiele jedzenia przed zaplanowanym terminem sprzątania;tak zorganizuj wcześniej posiłki tak, aby zużyć możliwie najwięcej produktów, znajdujących się w lodówce, zwłaszcza tych zamrożonych;jeżeli zostaną Ci jakieś niedojedzone resztki przygotuj z nich posiłek. Ja zwykle w takich sytacjach robię
sałatkę lub tartę.Przepis na tartę
serową z
fasolką szparagowąSkładniki na farsz:500 g
białego sera50 g
sera feta30 g
sera pleśniowego typu blue3 łyżki
sera mascarpone1/2 opakowania
zielonej fasolki szparagowej4 boczniaki1/2
żółtej papryki15 kawałków
pomidorów suszonych1/2 małej
gruszki1
czerwona cebula2
jajka1 czubata łyżka
siemienia lnianegosól i
pieprzPodstawą mojej tarty jest zawsze
biały ser. Ilość i rodzaj wykorzystanych dodatków można dowolnie modyfikować. Wszystko jest kwestią upodobań, fantazji i dostępności produktów. Nie masz w lodówce gruszki? Dodaj kilka plasterków
mango.
Pomidory suszone równie dobrze zastąpić można świeżymi. To samo dotyczy
serów – ich rodzaj i ilość zależy od tego co ostatnio kupiłeś. Do tarty dodać można również
rybę lub
wędlinę, np. pikantne
salami.Składniki ma kruche ciasto:2/3 szklanki
mąki żytniej2 łyżki
masła1 łyżka
serka mascarpone1
jajkoszczypta
soliświeżo mielony
pieprz kolorowyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję posiekane
masło,
mascarpone i
jajko. Doprawiam
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki rozgniatam widelcem i łączę ze sobą.
Biały ser miksuję razem z
jajkami,
mascarpone i rozmrożoną
fasolką szparagową. Doprawiam
solą i
pieprzem oraz dodaję
siemię lniane.Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni i wstawiam do niego ciasto rozwałkowane na formie do tarty. Piekę przez 10 minut.Wyciągam foremkę z piekarnika i nakładam na upieczony spód masę
serową. Następnie układam pokrojoną w piórka
cebulę, paseczki boczniaków i
paprykę oraz plasterki odsączonych
pomidorów. Pomiędzy warzywa wciskam kawałki
serów i
gruszki.Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
