ßßß Cookit - przepis na Najlepsza tarta wychodzi z resztek, czyli sprzątamy lodówkę

Najlepsza tarta wychodzi z resztek, czyli sprzątamy lodówkę

nazwa

Wykonanie

Nikt tego nie lubi, niemniej raz na kilka tygodni zrobić to trzeba. Mówię oczywiście o sprzątaniu lodówki. Zwykle wyznaczam sobie na tę czynność jeden konkretny dzień i przygotowuję się do tego bardzo dokładnie. Aby nie wyrzucić przy tej okazji zbyt dużo jedzenia należy pamiętać o kilku zasadach:
wyznacz dzień kiedy zamierzasz rozmrozić lodówkę, najlepiej aby był to weekend;
nie kupuj zbyt wiele jedzenia przed zaplanowanym terminem sprzątania;
tak zorganizuj wcześniej posiłki tak, aby zużyć możliwie najwięcej produktów, znajdujących się w lodówce, zwłaszcza tych zamrożonych;
jeżeli zostaną Ci jakieś niedojedzone resztki przygotuj z nich posiłek. Ja zwykle w takich sytacjach robię sałatkę lub tartę.
Przepis na tartę serową z fasolką szparagową
Składniki na farsz:
500 g białego sera
50 g sera feta
30 g sera pleśniowego typu blue
3 łyżki sera mascarpone
1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej
4 boczniaki
1/2 żółtej papryki
15 kawałków pomidorów suszonych
1/2 małej gruszki
1 czerwona cebula
2 jajka
1 czubata łyżka siemienia lnianego
sól i pieprz
Podstawą mojej tarty jest zawsze biały ser. Ilość i rodzaj wykorzystanych dodatków można dowolnie modyfikować. Wszystko jest kwestią upodobań, fantazji i dostępności produktów. Nie masz w lodówce gruszki? Dodaj kilka plasterków mango. Pomidory suszone równie dobrze zastąpić można świeżymi. To samo dotyczy serów – ich rodzaj i ilość zależy od tego co ostatnio kupiłeś. Do tarty dodać można również rybę lub wędlinę, np. pikantne salami.
Składniki ma kruche ciasto:
2/3 szklanki mąki żytniej
2 łyżki masła
1 łyżka serka mascarpone
1 jajko
szczypta soli
świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję posiekane masło, mascarpone i jajko. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki rozgniatam widelcem i łączę ze sobą.
Biały ser miksuję razem z jajkami, mascarpone i rozmrożoną fasolką szparagową. Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję siemię lniane.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni i wstawiam do niego ciasto rozwałkowane na formie do tarty. Piekę przez 10 minut.
Wyciągam foremkę z piekarnika i nakładam na upieczony spód masę serową. Następnie układam pokrojoną w piórka cebulę, paseczki boczniaków i paprykę oraz plasterki odsączonych pomidorów. Pomiędzy warzywa wciskam kawałki serów i gruszki.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/02/najlepsza-tarta-wychodzi-z-resztek-czyli-sprzatamy-lodowke