Wykonanie
Połączenie
sera pleśniowego i
gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna
tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje.Składniki:ciasto:300 g
mąki150 g
masłaszczypta
soli1
jajkonadzienie:50 g
masła2 łyżki
mąki400 ml
mleka200 g
sera pleśniowego np. niebieski lazur2 - 4
gruszkipłatki migdałowepieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ser pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać
mąkę i smażyć przez moment. Następnie dodać
mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić
pieprzem i
gałką muszkatołową i gotować aż sos zgęstnieje. Sos ściągnąć z ognia, dodać
ser i mieszać aż się rozpuści.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.Formę do pieczenia wykleić
ciastem. Następnie wlać sos i równo rozprowadzić. Na sos ułożyć
gruszki a całość posypać
płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 o C przez 40 minut.