Wykonanie
Trochę nie chce się wierzyć, że już połowa sierpnia i właściwie jesień za pasem… Są jednak plusy przemijającego lata. Jednym z nich jest z pewnością dojrzewająca w ogródkach
DYNIA. Tak się składa, że w ubiegły weekend mój kolega, zapalony działkowiec, podarował mi to piękne i smaczne warzywo. Zabrałam się więc za produkcję różnych dań, którego głównym składnikiem jest właśnie
dynia. Trzeba przyznać, że możliwości jest sporo :) Na pierwszy ogień poszły:POTRZEBNE SKŁADNIKI1/2 małej dyni1 opakowanie
sera typu
Feta (ok. 270 g)1 średnia
czerwona cebulamały pęczek
koperku1
jajko5 łyżek
mąkiświeżo zmielony
pieprzPRZYGOTOWANIEobrać ze skórki
dynię i pokroić ją w wygodne do ścierania na tarce słupki. Następnie na tarce z szerokimi oczkami zetrzeć
dynię,
ser feta pokroić w kostkę (rozdrabniana w palcach powoduje, że danie wygląda mniej estetycznie ;). Pokroić drobno
cebulę i posiekać
koperek,pokrojoną
fetę,
cebulę i
koperek dodać do startej dyni. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać
jajko. Chwilę wszystko wymieszać i na końcu dodać
mąkę. Mieszać dopóki nie powstanie jednolita, miarkowanie gęsta masa. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i odrobiną
soli (choć to akurat niekonieczne),gdy masa na placki jest już gotowa, rozgrzać na patelni
olej, a następnie położyć na nią uformowane w niewielkie placki ciasto. Smażyć równomiernie z obu stron dopóki placki się nie zarumienią. Nałożyć na talerz i zjeść z apetytem :)SMACZNEGO! :)
