Wykonanie

W natłoku zadań znajduje czas dla siebie i tym samym umilam sobie wieczory takimi pysznościami. Oczywiście, domownikom też się trochę dostało, więc następnym razem zabieram się za robienie podwójnej porcji! Kolejny raz przekonuje się, że taka forma obiadokolacji jest najlepsza! Wcześniej proponowałam Wam Tartę z
pomidorami i
mozzarellą, a dzisiaj w nieco innej odsłonie. W głowie tworzę już kolejne kompozycje i przekonuje się, iż mała ilość składników zdecydowanie zwycięża :) A jaka jest Wasza ulubiona kompozycja? Jakieś podpowiedzi?Częstujcie się!Składniki:ciasto:185g
mąki100g
masłajajkozimna
woda (2-3 łyżki)
sól (około łyżeczki)farsz:2
czerwone cebula1 łyżka
cukru trzcinowegopomidorki koktajlowe ( 20-25 sztuk )100g
serka mascarpone100g kremowego
serka typu "Bieluch"3
jajkasól,
pieprz1 łyżeczka
estragonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i łączymy ze sobą energicznie zagniatając, aby otrzymać jednolitą masę.
Wodę należy dodać tylko jeśli nie będziemy mogli dokładnie ze sobą połączyć wszystkich składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedną częścią wylepiamy spód tarty, nakłuwamy i podpiekamy, aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek. Dodajemy
cukier trzcinowy i dusimy do miękkości na małym ogniu. Gotową przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i smażymy przez parę minut na rozgrzanej patelni- doprawiamy
estragonem.
Sery i
jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę
mleka i ponownie zmiksować.Na podpieczony spód wykładamy
cebulkę, następnie
pomidorki. Całość zalewamy przygotowaną masą z
serków i
jajek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż wierzch się zetnie i delikatnie zarumieni. Podajemy natychmiast!Smacznego :)
