ßßß
Tort czekoladowy może być atrakcyjnym i smacznym elementem Walentynkowego wieczoru. Doskonale nadaje się również na inne okazje. Wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny w wykonaniu!Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):5 jajek;niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);2 łyżki kakao;½ szklanki mąki ziemniaczanej;1 cukier waniliowy;½ szklanki cukru;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy nasz tort czekoladowy ok. 35 – 40 minut na lekko brązowy kolor.Krem czekoladowy:1,5 l mleka4 budynie waniliowe lub śmietankowe2 opakowania cukru waniliowego1 łyżka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 gorzkie czekolady1 kostka masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.Czekoladę rozpuszczamy w garnku na parze,dodajemy 2 łyżki masła. Po rozpuszczeniu składników czekoladę schładzamy tak, aby konsystencja pozostała lejąca.Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Następnie do utartego kremu po 1 łyżce dodajemy schłodzoną czekoladę, cały czas ucierając.Poncz:0,5 l wody1 cytrynakilka kropli aromatu rumowego 2 łyżki cukruWodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.Wykonanie tortu:Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. Pomiędzy warstwy można dodać np. wydrylowane i odsączone wiśnie w syropie. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.Tort czekoladowy dekorujemy według uznania. Smacznego!