Wykonanie

Tort
czekoladowy może być atrakcyjnym i smacznym elementem Walentynkowego wieczoru. Doskonale nadaje się również na inne okazje. Wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny w wykonaniu!
Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):5
jajek;niecałe ½ szklanki
maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);2 łyżki
kakao;½ szklanki
mąki ziemniaczanej;1
cukier waniliowy;½ szklanki
cukru;1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia;
margaryna i
bułka tarta do obsypania tortownicy.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym
żółtku,
cukier waniliowy i
cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną oraz
mąkę tortową wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej
bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy nasz tort
czekoladowy ok. 35 – 40 minut na lekko brązowy kolor.
Krem czekoladowy:1,5 l
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
gorzkie czekolady1 kostka
masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l
mleka, dodajemy budynie,
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną,
cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły
budyń. Pozostałe
mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy
budyń.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku na parze,dodajemy 2 łyżki
masła. Po rozpuszczeniu składników
czekoladę schładzamy tak, aby konsystencja pozostała lejąca.Kiedy
budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe
masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy
budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Następnie do utartego kremu po 1 łyżce dodajemy schłodzoną
czekoladę, cały czas ucierając.Poncz:0,5 l
wody1
cytrynakilka kropli
aromatu rumowego 2 łyżki
cukruWodę z
cytryną i
cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.Wykonanie
tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. Pomiędzy warstwy można dodać np. wydrylowane i odsączone
wiśnie w
syropie. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.Tort
czekoladowy dekorujemy według uznania. Smacznego!