Wykonanie

Torcik
truflowy to doskonałe urozmaicenie małego domowego przyjęcia. Krem
truflowy nadaje temu delikatnemu ciastu niepowtarzalny smak.
Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):5
jajek;niecałe ½ szklanki
maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);½ szklanki
mąki ziemniaczanej;1
cukier waniliowy;½ szklanki
cukru;1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia;
margaryna i
bułka tarta do obsypania tortownicy;
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym
żółtku,
cukier waniliowy i
cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną oraz
mąkę tortową wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej
bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy ok. 35 – 40 minut, aby nasz torcik
truflowy wypiekł się na złoty kolor.Masa truflowa:30 – 40 dkg
cukierków truflowych1/3 szklanki
mlekaSkładniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawiamy do wystudzenia.Krem:1½ l
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l
mleka, dodajemy budynie,
mąkę tortową,
mąkę ziemniaczaną,
cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły
budyń. Pozostałe
mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy
budyń.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.Kiedy
budyń wystygnie, przygotowujemy krem:
masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy
budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę
truflową, nie przerywając ucierania.Poncz:0,5 l
wody;1
cytryna;kilka kropli
aromatu rumowego (w wersji „dla dorosłych” można zastąpić odrobiną
rumu);2 łyżki
cukru;
Wodę z
cytryną i
cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.Wykonanie
tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.Dekorujemy wg uznania, ja użyłam do tego gotowej masy marcepanowej i kwiatów.Torcik
truflowy gotowy! Miłego świętowania!