ßßß
Torcik truflowy to doskonałe urozmaicenie małego domowego przyjęcia. Krem truflowy nadaje temu delikatnemu ciastu niepowtarzalny smak.Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):5 jajek;niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);½ szklanki mąki ziemniaczanej;1 cukier waniliowy;½ szklanki cukru;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy;Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy ok. 35 – 40 minut, aby nasz torcik truflowy wypiekł się na złoty kolor.Masa truflowa:30 – 40 dkg cukierków truflowych1/3 szklanki mlekaSkładniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawiamy do wystudzenia.Krem:1½ l mleka4 budynie waniliowe lub śmietankowe2 opakowania cukru waniliowego1 łyżka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masła extra1 kostka „Kasi”Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę truflową, nie przerywając ucierania.Poncz:0,5 l wody;1 cytryna;kilka kropli aromatu rumowego (w wersji „dla dorosłych” można zastąpić odrobiną rumu);2 łyżki cukru;Wodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.Wykonanie tortu:Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.Dekorujemy wg uznania, ja użyłam do tego gotowej masy marcepanowej i kwiatów.Torcik truflowy gotowy! Miłego świętowania!