ßßß
Składniki:200g kości lub żeberek wieprzowych150g boczku wędzonego200g kapusty kiszonej3 marchewki1 cebulapół selera1 korzeń pietruszkikawałek pora2 – 3 średnie ziemniaki4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1 łyżka stołowa majerankuVegeta, ½ łyżeczki papryki ostrej i 1 łyżeczka słodkiej, pieprzSposób przygotowania:Żeberka lub kości (np. ze schabu) zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchew, seler oraz pietruszkę i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).Po ugotowaniu odlewamy wywar, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka.W międzyczasie kroimy w drobną kostkę boczek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zrumieni. Pod koniec dodajemy słodką i ostrą paprykę i podsmażamy przez 1 minutę. Całość wrzucamy do gotującego się kapuśniaku.Kapuśniak doprawiamy do smaku Vegeta i pieprzem oraz pokrojona w drobną kostkę marchewką z wywaru.Smacznego!