Wykonanie

Składniki:200g kości lub
żeberek wieprzowych150g
boczku wędzonego200g
kapusty kiszonej3
marchewki1
cebulapół
selera1
korzeń pietruszkikawałek
pora2 – 3 średnie
ziemniaki4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka stołowa
majerankuVegeta, ½ łyżeczki
papryki ostrej i 1 łyżeczka słodkiej,
pieprzSposób przygotowania:
Żeberka lub kości (np. ze
schabu) zalewamy 2 litrami
wody, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
seler oraz
pietruszkę i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).Po ugotowaniu odlewamy
wywar, dodajemy do niego pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy ok. 15 min., aż
ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojoną
kapustę kiszoną i gotujemy do czasu, aż
kapusta będzie miękka.W międzyczasie kroimy w drobną kostkę
boczek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę, dodajemy pokrojoną
cebulę i smażymy, aż
cebula się zrumieni. Pod koniec dodajemy słodką i
ostrą paprykę i podsmażamy przez 1 minutę. Całość wrzucamy do gotującego się kapuśniaku.Kapuśniak doprawiamy do smaku
Vegeta i
pieprzem oraz pokrojona w drobną kostkę
marchewką z
wywaru.Smacznego!