Wykonanie
Przyszedł dzień, w którym za oknem zrobiło się zielono. Mieszkając na 11 piętrze w bloku mam piękny widok na okolicę, co prawda pod oknami z dwóch stron biegną czteropasmowe, ruchliwe
drogi, ale w oddali oprócz innych bloków widać ciągnącą się puszczę, bliżej mały park i pas działek, na których kwitną forsycje i
wiśnie. Na zachodzie widzę nawet wiatraki po niemieckiej stronie i to dość wyraźnie, ostatnio pojawiły się nawet dwa nowe, większe. Na południu, spomiędzy drzew wyrastają kominy: mniejsze z browaru, nieco wyższy z niedużej elektrowni, a daleko na horyzoncie
dymi dużo większa elektrownia, Dolna Odra. Trochę bardziej na wschód, ponad połaciami drzew górują kominy (jeden z nich ma aż 250 m!), pozostałości po fabryce wiskozy działającej w latach 1901-2000, relikty przeszłości, w której na pomorzu zachodnim istniał jakiś przemysł. Jeszcze bardziej na wschód i dużo bliżej, tuż nad rzeką znajdują się kolejne kominy. Gdy drzewa nie miały jeszcze liści nie zwracałam na kominy dużej uwagi, teraz wydaja mi się dość mocno kontrastować z piękną, soczystą
zielenią młodych liści.Ale
widoki z okna widokami, a jeść coś trzeba. Jeśli tak jak mi znudziło wam się jedzenie
chleba z pastami i
twarogami polecam przepis na lekki pasztet warzywny ze słodkimi
suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do innych wegańskich/wegetariańskich pasztetów bardzo łatwo się rozsmarowuje na kanapkach i jest dość wilgotny. Pasztet zdecydowanie nada się też na wielkanocny stół!

Składniki:500 g
ziemniaków,400 g
marchewki,350 g
selera,130 g
pietruszki,75 g
kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem),60 g
suszonych pomidorów,3 łyżki
sosu sojowego,1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka
majeranku,1/2 łyżeczki
lubczyku,1/4 łyżeczki
oregano.Przygotowanie:

1) Warzywa obrać i ugotować (najlepiej na parze). Następnie odcedzić i ostudzić.2)
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem w celu usunięcia goryczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości, wygotowując cała
wodę.3) Ugotowane warzywa przekładamy do blendera razem z połową
kaszy jaglanej,
sosem sojowym i
przyprawami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę
kaszy.4)
Pomidory suszone wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na parę minut, następnie odcedzamy.5) Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy
pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część
pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała
cebula.6) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 h. Najlepiej sprawdzać regularnie czy pasztet się zbyt nie przypieka (moje
cebulki się trochę zbyt przypiekły tym razem).Smacznego!