ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie:

Przygotowanie:

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam jak Nigel Slater przygotowuje tą potrawę, oszalałam. Uwielbiam wszelkie połączenia słodko-słono-pikantne z dodatkiem korzennych przypraw, a ten przepis znajduje się w trójce moich ulubionych. Idealnie nadaje się na jesienne słoty, bo rozgrzewa i pozytywnie nastraja :) Już na sama myśl o tej potrawie jestem głodna.
Składniki:
2 średnie białe cebule,
3 ząbki czosnku,
2-3 cm świeżego imbiru,
300g pieczarek,
250g szpinaku (najlepiej świeżego typu baby, ale mrożony tez pasuje),
100g jogurtu,
100g creme fraiche (może być śmietana 18 lub serek typu Philadelphia),
garść obranych orzechów laskowych,
garść niesiarkowanych rodzynek sułtańskich,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki chili,
laska cynamonu,
3 liście laurowe,
masło do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulę z czosnkiem. Imbir utrzeć i dodać do smażenia.
Dodać kardamon, kumin, kurkumę, cynamon (zarówno proszek jak i laskę), chili i liście laurowe.
Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, a następnie podsmażyć je na patelni z pozostałymi dodatkami dodając jednocześnie trochę więcej masła. Następnie całość wymieszać i przykryć zmniejszając jednocześnie ogień. Gdy pieczarki zmiękną i zbrązowieją dodać ok 150 ml wody, wymieszać i dusić przez 15 minut.
Orzechy laskowe i rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
W międzyczasie dokładnie umyć szpinak (bądź tez rozmrozić w osobnym rondlu). A następnie zblanszować go zanurzając na kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie, a następnie płucząc zimną wodą. Pozwoli to zachować ładny, zielony kolor szpinaku. Zblanszowany szpinak odcedzić z wody i dodać do pozostałych składników.
Orzechy wraz z rodzynkami odcedzić i dodać do całości i wymieszać.
Na koniec dodać jogurt i creme fraiche. Wymieszać i podawać na ciepło z ryżem lub chlebem.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/11/aromatyczna-korma.html