ßßß
Składniki:2 nieduże cukinie,2 nieduże marchewki,3 morele świeże,2 ząbki czosnku1 cebula,1 szklanka bulionu warzywnego,3 łyżeczki jogurtu,1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala,1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli,1/4 łyżeczki mieszanki przypraw curry,1/4 łyżeczki kolendry,1/4 łyżeczki gorczycy,olej do smażenia (u mnie cytrynowy);1 szklanka zielonej soczewicy.
Przygotowanie:Soczewicę ugotować do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, zamieszać od czasu do czasu. Po 5 minutach dorzucić kolendrę i gorczycę. Zamieszać i podsmażać przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę morele i marchewkę oraz cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem i dusić przez 20 minutPo uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować.Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt.Smacznego!