Wykonanie
Nietypowe połączenia smaków - zaczynam być w tej dziedzinie ekspertem. Najchętniej ostatnio łączę 3 smaki: słodki, słony i ostry. Tym razem postanowiłam dorzucić do nich jeszcze kwaśny i gorzki do kompletu i voila!

Składniki:2 nieduże
cukinie,2 nieduże
marchewki,3
morele świeże,2 ząbki
czosnku1
cebula,1 szklanka
bulionu warzywnego,3 łyżeczki
jogurtu,1 łyżeczka
mieszanki przypraw garam masala,1/2 łyżeczki
ostrej papryki lub
płatków chilli,1/4 łyżeczki
mieszanki przypraw curry,1/4 łyżeczki
kolendry,1/4 łyżeczki
gorczycy,
olej do smażenia (u mnie
cytrynowy);1 szklanka
zielonej soczewicy.

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.W głębokiej patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i drobno posiekany
czosnek, zamieszać od czasu do czasu. Po 5 minutach dorzucić
kolendrę i
gorczycę. Zamieszać i podsmażać przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę
morele i
marchewkę oraz
cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać
bulionem i dusić przez 20 minutPo uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować.Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać pozostałe
przyprawy i
jogurt.Smacznego!