ßßß Cookit - przepis na Najlepsze wegetariańskie chili

Najlepsze wegetariańskie chili

nazwa

Wykonanie

Dań z czerwoną fasolą ciąg dalszy. Jeśli ominął Was przepis na przepyszną pastę z czerwonej fasoli z dodatkiem chili i kakao pędźcie szybko przeczytać poprzedni wpis.
Dziś klasyka gatunku, czyli chili. Chili to danie które znają chyba wszyscy. Jego najpopularniejszą wersją jest chili con carne czyli po prostu chili z mięsem, jako wegetarianka przygotowałam oczywiście chili non carne (czy też chili sin carne), co sprowadza się do tego, że mięso zastąpiłam czerwoną soczewicą. Danie wyszło ostre, aromatyczne i bardzo smaczne.
Składniki:
300 ml półwytrawnego białego wina,
300 ml bulionu warzywnego,
1 i 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
1/4 szklanki czerwonej soczewicy (na sucho),
4 duże pomidory (lub dobrej jakości pomidory z puszki),
2 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
1 marynowana papryczka jalapeño lub 3/4 świeżej papryczki chili,
1 biała cebula,
2 łyżeczki mielonego kminu,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka chili,
olej do smażenia (najlepiej kukurydziany),
sól do smaku.
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut, do momentu zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy przez około 10 minut (jeżeli pomidory były mało soczyste dodajemy trochę bulionu). Następnie wlewamy wino i bulion.
W kolejnym kroku dodajemy przepłukaną zimną wodą soczewicę, pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę, sos sojowy i przyprawy czyli tymianek, kmin, chili w proszku. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy soczewica zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Na koniec dodajemy fasolę i cukier. Gotujemy przez około 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/01/najlepsze-wegetarianskie-chili.html