Wykonanie
Dań z
czerwoną fasolą ciąg dalszy. Jeśli ominął Was przepis na przepyszną pastę z
czerwonej fasoli z dodatkiem
chili i
kakao pędźcie szybko przeczytać poprzedni wpis.Dziś klasyka gatunku, czyli
chili.
Chili to danie które znają chyba wszyscy. Jego najpopularniejszą wersją jest
chili con carne czyli po prostu
chili z
mięsem, jako wegetarianka przygotowałam oczywiście
chili non carne (czy też
chili sin carne), co sprowadza się do tego, że
mięso zastąpiłam
czerwoną soczewicą. Danie wyszło ostre, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki:300 ml półwytrawnego
białego wina,300 ml
bulionu warzywnego,1 i 3/4 szklanki ugotowanej
czerwonej fasoli,1/4 szklanki
czerwonej soczewicy (na sucho),4 duże
pomidory (lub dobrej jakości
pomidory z puszki),2 ząbki
czosnku,3 łyżki
sosu sojowego,1 marynowana papryczka jalapeño lub 3/4 świeżej
papryczki chili,1 biała
cebula,2 łyżeczki mielonego
kminu,2 łyżeczki
cukru,1 łyżeczka suszonego
tymianku,1 łyżeczka
chili,
olej do smażenia (najlepiej kukurydziany),
sól do smaku.

Przygotowanie:W średniej wielkości garnku rozgrzewamy
olej na średnim ogniu.
Cebulę i
pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut, do momentu zeszklenia. Dodajemy pokrojone
pomidory (lub
pomidory z puszki wraz z zalewą) i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy przez około 10 minut (jeżeli
pomidory były mało soczyste dodajemy trochę
bulionu). Następnie wlewamy
wino i
bulion.W kolejnym kroku dodajemy przepłukaną zimną
wodą soczewicę, pokrojoną w drobną kostkę
ostrą papryczkę,
sos sojowy i
przyprawy czyli
tymianek,
kmin,
chili w proszku. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy
soczewica zmięknie. W razie potrzeby podlewamy
wodą.Na koniec dodajemy
fasolę i
cukier. Gotujemy przez około 10 minut.Smacznego!