ßßß
Składniki:300 ml półwytrawnego białego wina,300 ml bulionu warzywnego,1 i 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,1/4 szklanki czerwonej soczewicy (na sucho),4 duże pomidory (lub dobrej jakości pomidory z puszki),2 ząbki czosnku,3 łyżki sosu sojowego,1 marynowana papryczka jalapeño lub 3/4 świeżej papryczki chili,1 biała cebula,2 łyżeczki mielonego kminu,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 łyżeczka chili,olej do smażenia (najlepiej kukurydziany),sól do smaku.
Przygotowanie:W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu.Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut, do momentu zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy przez około 10 minut (jeżeli pomidory były mało soczyste dodajemy trochę bulionu). Następnie wlewamy wino i bulion.W kolejnym kroku dodajemy przepłukaną zimną wodą soczewicę, pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę, sos sojowy i przyprawy czyli tymianek, kmin, chili w proszku. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy soczewica zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą.Na koniec dodajemy fasolę i cukier. Gotujemy przez około 10 minut.Smacznego!