Wykonanie
Pierwszy raz z daniem z
soczewicy miałam do czynienia w wiosce Krishny na Woodstocku, gdy miałam 15 lat. Wtedy zachwycona smakiem najprostszej na świecie soczewicowej "papki" nawet nie specjalnie zastanawiałam się, co to za składnik ma taki delikatny, a zarazem charakterystyczny smak. Odkąd jednak na dobre wpadłam w wegetariańską kuchnię,
soczewica stała się jednym z moich ulubionych źródeł roślinnego
białka w diecie (zawiera ok. 9 g w 100 g ugotowanej
soczewicy). Najbardziej
soczewicę lubię pod postacią wspomnianej już przeze mnie "papki", która fachowo zwie się dal (dahl). Przepisy na dale znajdziecie pod tym
linkiem Soczewica nadaje się też do przygotowania
chili sin carne (wegańskiego
chili) czy zupy - krem z
mlekiem kokosowym.Dzisiejsze danie to prosta potrawka z
czerwoną soczewicą i warzywami. Nie zawiera składników odzwierzęcych, więc jest idealna dla wegan, ale z pewnością zasmakuje wszystkim (również mięsożercom)

Składniki:2 duże garści
fasolki szparagowej,1 szklanka
czerwonej soczewicy (na sucho),1,5 szklanki
bulionu warzywnego,200 g. ugotowanego
kalafiora,506
pomidorków koktajlowych,1 duża
cebula,1 łyżka
sosu sojowego,1 łyżka
syropu z agawy,1 łyżka
oleju,1 łyżeczka ziaren
gorczycy,1/2 łyżeczki ziaren
kolendry,1/2 łyżeczki ziaren kuminu,1 gwiazdka
anyżu.

Przygotowanie:W garnku zagotować
wodę i do wrzącej wrzucić umytą
fasolkę, ugotować na pół-twardo, odcedzić i pokroić na ok 3 cm kawałki.W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać
olej. Wrzucić
gorczycę i smażyć przez kilkanaście sekund, po czym wrzucić
kolendrę i kumin i smażyć kolejne 30 sekund. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażać całość mieszając, do momentu zeszklenia się
cebuli.
Soczewicę przełożyć na sitko i przelać bieżącą
wodą.Gdy
cebula się zeszkli, przesypać
soczewicę na patelnię i zalać
bulionem. Wrzucić
anyż, zmniejszyć ogień i przykryć. Po 10 minutach sprawdzić, czy
soczewica nie wsiąknęła całego
bulionu - jeśli tak się stanie należy dolać więcej
bulionu lub
wody.Gdy
soczewica się ugotuje dodać
sos sojowy i
syrop z agawy, zamieszać i dodać
kalafiora i
fasolkę. Gotować razem 3 minuty i dodać
pomidorki. Gotować jeszcze 2 minuty.Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z
ryżem.

Smacznego!