Wykonanie
Parę dni temu otrzymałam przesyłkę z
przyprawami od Kociołka Smaków. Przypraw dostałam dość sporo i będzie wiele przepisów z ich wykorzystanie...Sklep ten oferuje duży wybór różnych przypraw , mieszanek
przyprawowych ..
Przyprawy są różne ..w ziarenkach , mielone itd.. mielone są na bieżąco oraz konfekcjonowane, co gwarantuje niesamowity, długotrwały aromat i smak. Kociołek Smaków w celu wzmocnienia smaku mieszanek
przyprawowych NIE wykorzystuje się glutaminianu
sodu i to jest według mnie duży plus..Oprócz przypraw można również znaleźć jelita, osłonki , siatki do
wędlin i wiele innych akcesorii.Polecam..zajrzyjcie tam koniecznie...a nie pożałujecie..Klopsiki w zalewie już kiedyś robiłam..tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj .

Klopsiki:1 kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego½ szkl.
bułki tartej2
jajka1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprzolej do smażeniaZalewa:4 szkl.
wody1 ½ szkl.
octu koperkowego Kielecki4 łyżki
ketchupu śliwkowego Kielecki1 duża
cebula4 ziarenka
pieprzu białego Kociołek Smaków4
listki laurowe8 ziarenek
ziela angielskiego Kociołek Smaków3 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli cebulowej Kociołek SmakówDo
mięsa mielonego dodać
jajka,
bułkę tartą,
cebulę i
czosnek oraz
sól i
pieprz do smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości
orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym
oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.
Wodę z
octem i zagotować. Dodać
ketchup,
cebulę pokrojoną w plastry,
liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier i
sól. Gotować razem przez 2 – 3 minuty.Klopsiki w zalewie odstawić na 2 dni, aby smaki się przegryzły.


