Wykonanie
Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ..pięknie pachnące..z pyszną kruszonką...polecam..do ciasta można dać dowolne
owoce..u mnie
truskawki...tylko troszkę , bo sezon
truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę ..
Truskawkowe pyszności można zobaczyć u innych osób , które wzięły udział we wspólnym pieczeniu..[ Joasia, Bernadetta, Dorotka, Beata,Iwona, Lidia ...

Wszystkie składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową.Ciasto ucierane:5
jajek20 dkg
cukru125 ml
oleju125 ml
jogurtu naturalnego35 dkg
mąki pszennej30 g
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 800 g świeżych
truskawekKruszonka:15 dkg
masła lub
margaryny50 g
czekolady gorzkiej18 dkg
mąki pszennej20 g
kakao10 dkg
cukruszczypta
soli10 dkg
płatków owsianychCzekoladę połamaną na kawałki i
masło roztopić w kąpieli
wodnej.
Mąkę wymieszać z
kakao,
cukrem, szczyptą
soli i
płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną
czekoladę i zagnieść na kruszonkę.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.Ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo
olej z
jogurtem. Kolejno dodać
mąkę z
kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej
margaryną i posypanej
mąką [ u mnie wyłożona papierem]. Ułożyć
truskawki i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C.



