Wykonanie
Składniki:*na kruszonkę- 50g
gorzkiej czekolady- 150g
masła- 20g
kakao- 100g
cukru- 180g
mąki pszennej- 100g
płatków owsianych górskich- szczypta
soli*na ciasto- 5
jajek- 125ml
oleju- 125ml gęstego
jogurtu naturalnego- 200g
cukru- 30g
kakao- 350g
mąki pszennej- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia*dodatkowo- 800g ulubionych
owoców (użyłam
maliny i
borówki)Sposób przygotowania:1.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z
masłem roztapiamy w łaźni
wodnej. W misce mieszamy
mąkę z
płatkami owsianymi,
solą,
cukrem i
kakao, następnie wlewamy
czekoladę z
masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno
białek, stopniowo dodajemy
cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy
żółtka,
jogurt,
olej, wsypujemy
mąkę, proszek,
kakao, miksujemy na gładką masę.3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi
owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).Inspiracja: domowe-wypieki